söndag 10 januari 2010

Utanför boxen

Och nej det är inte utanför frysboxen jag tänker på, trots att det känns som om man fått kliva upp från den kalla frysboxen nu. Från att ha rivstartat dagen, avslutade jag på ett stärkande sätt. En mils lugn löpning, core-, hantel- och rehabövningar på det. Under löprundan började jag fundera på en del på det här med träningskläder.

Egentligen fortsatte tankarna vidare från inlägget om intressanta saker att träna och inlägget om de 20 klädesplaggen igår. Pigga-Anna undrade hur hon skulle prioritera när termometern visade -4; att ha både vantar och strumpor t.ex. vore ganska resurskrävande ifall det just var fyra plagg hon skulle ha. Jag gav som förslag att hon skulle ta på sin overall med huva, inbyggda strumpor, vantar och så klart inbyggd sport-bh. Men hoppsan, någon sån i funktionsmaterial finns kanske inte.

Samtidigt snurrade en artikel som jag precis läst i någon finans-tidning i huvudet. Den handlade om en ex. Wall-Street kille som efter att han förlorat sitt finansjobb började tillverka bebiskläder utan knappar, eftersom han tyckte att de flesta småbarns kläder var opraktiska att klä på och av med alla knappar osv.

En tröja med huva är ju ett steg på vägen, men mänskligheten måste väl ha lyckats med mer utvecklande än så?! Visserligen har denna dessutom en ficka på magen; perfekt om man t.ex. hämtar något från köket, så kan man lägga typ ett äppel i fickan på tröjan om händerna är upptagna.

Likadant som att man tränar finurliga saker inom vissa sporter, måste det ju också finnas en del finurliga träningskläder. Träningskläder där man märker att tillverkarna verkligen har tänkt utanför boxen.

Har ni några sådana träningskläder, eller finns det något som ni verkligen skulle önska att fanns?
Jag kan bara komma på mina vintertights, som jag inte skulle kunna leva utan; vindskydd fram på benen och tjockt material annars, men det är inte riktigt så lätt jag vill komma undan. Det måste ju finnas en del smarta lösningar!

22 kommentarer:

  1. Jag önskar att det fanns nån typ av inbyggd kanal eller nåt i kläderna, där man kan trä in hörlurarsladden så att den inte hänger och slänger. På nåt sätt...

    SvaraRadera
  2. Ja riktigt smarta funktionskläder, det skulle jag verkligen vilja ha...särskilt nu när det är så "svalt" ute...

    SvaraRadera
  3. ja jag håller med Minna!! Och så vill jag att det ska finnas en bra ficka för telefonen!! Nyckelfickor är alldeles för små!!

    SvaraRadera
  4. Jag har faktiskt inga vinterlöparbrallor, jag kör med underställ och de vanliga över. Funkar finfint på undegfär 80% av underkroppen. Rumpan (som jag gissar utgör runt 20% av underkroppen alltså) fryser jag om som tusan! Jag vill ha varma sköna funktionstrosor!
    Så vill jag ha en termometer i min garmin forerunner, och de kan ju passa på att bygga in ett överfallslarm oxå.
    Kram på dig och tusen tack för all grym inspiration du ger mig!

    SvaraRadera
  5. Egentligen borde en våtdräkt vara perfekt och den kunde andas lite bättre och vara lite tunnare. Snacka om att täcka in hela kroppen.

    SvaraRadera
  6. Håller med skulle inte ge bort mina vintertights för nåt i världen=) De är super..men de där varma trosorna som Ann nämde kunde jag behöva också. Vintertrosor...

    SvaraRadera
  7. En vindtät vinteroverall a'la catwoman? :)

    SvaraRadera
  8. Vintertrosor! Åtminstone skinkorna fryser jag som tusan om.
    Och såna där ventilationsdragkedjor under armarna som finns på skidjackor - det blir ventilation på fel ställe när man drar ner dragkedjan frampå löparjackan!

    SvaraRadera
  9. En röst som ger mig bra feedback om hur passet går, puls,senaste km/milen etc. Den ska vara kopplad till Ipod:en så jag hela tiden kan få info samtidgt som jag lyssnar på musiken. Vet att Nike har en variant men denna ska vara snäppet bättre, även kunna ge fakta om hur jag ligger mot andra rundor etc.

    /Gax Staffan

    SvaraRadera
  10. Minna - Jag tror faktiskt att min Nike löparjacka har en slags kanal där man kan fästa sladden; kolla in den!

    Bondbruden - Speciellt funktionskläder som inte skulle göra så att man känner sig som en stoppad korv då man har så många lager skulle vara bra.

    Träningsglädje - Jag tycker att bakfickan på tightsen ofta funkar bra för telefon; dock ser man lite rolig ut när man har en puckel, men det fungerar.

    Ann - Tack för den fina kommentaren! Och en termometer i garmin vore verkligen toppen, och larmet också! Rumpan borde också få mer värme... kanske tillverkarna borde göra den delen dubbel på nåt sätt.

    Andrej - Jag funderade också på våtdräkt och hur den kunde utvecklas... dock känns det som att den inte andas optimalt för t.ex. löpning.

    Löparnörden - Vintertrosor verkar det finnas en marknad för! Hoppas ngn produktutvecklare läser detta!

    Miranda - Den låter mysig. Kanske päls både på in och utsidan :)

    mialena - Vintertrosor igen! Och ventilationsdragkedjor är verkligen bra; tror faktiskt flera av mina har dragkedjor under armarna.

    Staffan - Då vi kommer till teknik antar jag att det finns hur mycket önskningar som helst. Bra idéer där! Iofs. kunde det kännas lite knäckande om rösten sa "Staffan - du är ju helt ur form. Hög puls och låg fart - i nerförsbacke" :)

    SvaraRadera
  11. Jag har en tröja från Nike i ull - en funktionsundertröja. Den har lite förlängda ärmar, med en liten ficka inuti som man kan använda som vante - smart tänkt. När man blir lite varmare trär man bara ur fingrarna igen. All ni med kalla rumpor - det lider jag oxå av - det finns mamelucker med vindskydd och allt - från Craft. Eller en billigare variant: klipp av underställsbyxor att ha som extratrosor.

    SvaraRadera
  12. Vet inte om det är så himla mycket utanför boxen i och för sig, men mina löparhandskar i vindtätt och skönt material med ett överdrag som går att stoppa in i en liten ficka på överhanden när man fått upp värmen tycker jag är himla fiffiga :)

    SvaraRadera
  13. Jag vill ha ett klädesplagg som innebär att jag slipper dra av mig brallorna om jag behöver "hoppa bakom en buske". Kan bli nedrans kallt om rumpan!;-) Finns det?Tipsa i så fall bums! :-O

    SvaraRadera
  14. Jag har en tröja där man kan vika över halva mudden så det blir vanta - den har även luva. Hade den haft en ficka för telefon/nycklar eller ipod hade den varit Den-Perfekta-Träningströjan på vintern.

    Sen såg jag att Adidas (?) gjort en jacka eller tröja med plastfyrkant där puls/gps-klockan ska vara - men den immar tydligen bara igen. Hade varit smartare att ha ett hål på båda armarna så det var möjligt att dra ut klockan i luften och behålla muddfunktionen.

    SvaraRadera
  15. Sicken inspirerande blogg - och jag springer inte ens. Letade efter den ultimata ryggsäcken för träningskläder och hamnade hos dig... Kul!

    SvaraRadera
  16. Craft har ett slags cykelbyxor/korta tights/whatever i underställsmaterial som har windstopper framtill, finns både i herr- och dammodell. Tror att de kanske hör till skidkollektionen, vet de som åker skidor som har såna. Verkar smart!

    SvaraRadera
  17. anneliten - Mycket bra tips där! Hoppas alla frusna läser!

    Petra - Låter också väldigt praktiskt.

    Ingmarie - Det låter lite knepiga faktiskt. Funderar och funderar hur ett sådant plagg kunde vara konstruerat...

    Mia - Kan det vara samma tröja som anneliten beskrev? Låter gosig i alla fall. Att ha öppning för pulsklockan låter också himla smart.

    Ulrica - Välkommen hit! Hoppas du hittar några bra tips!

    Ellen - Jag tror jag sett sådana faktiskt, och de verkar vara dom som anneli också beskriver. Verkar riktigt sköna!

    SvaraRadera
  18. Jag tycker mina löparkjolar är riktigt smarta. Rejäla fickor i elastiskt material med rätt placering på höfterna, så att man till och med kan sticka ner perfektaflaskor i dem.

    Gaiters, t.ex. Dirty Girls, riktigt smart. Eller såna där lösa ärmar, som man bara rullar ner när det blir för varmt (Moeben Sleeves).

    Nån av de stora löparklädestillverkarna, minns ej vilken, har i vinter kommit med ett par hanskar där man kan vika tillbaka toppen på pekfingret - så att man skall kunna ratta på iPoden, smart.

    Och för all del, gammal vid det här laget - men en buff är väl trots allt ett grymt smart plagg!

    SvaraRadera
  19. Min reflexväst från Craft tillsammans med min Silva L2 pannlampa är verkligen mina vinter-favoriter. Inte så mycket utanför boxen kanske men sakerna sitter naturligt på en utan att dom stör när man springer. Alla ser en också för man ser ut som ett avancerat mellanstadie-disco när man kommer springande.:)
    Lampan gör verkligen skillnad, bilarna saktar ner betydligt mer än med enbart västen :)

    SvaraRadera
  20. Det verkar inte som att det finns så mycket utanför boxen att komma med, eller? Jag har läst inlägget och kommentarerna tre gånger idag och funderat som f*n på något att bidra med. Har inte kommit på något förrän nu och så otroligt bra är det väl inte, särskilt inte för mig som springer utan musik. men Oakleys glasögon med inbyggd mp3-spelare och lurar måste väl ändå ses som out of the box och smart för en löpare, i alla fall sommartid. eller varför inte ett par med endast hörlurar och bluetooth så du slipper sladden?

    http://www.oakley.com/electronics

    Inga garantier för hur bra lurarna sitter i när man springer...

    SvaraRadera
  21. gullfot - Du anar inte hur mycket jag letat efter en såndär kjol! Och nu säger du dessutom att de är enormt praktiska. Måste absolut ha en sån! Smart med flexibla vantar också! Och buff- yes; annars förfryser man ju öronen, en mössa åker ju upp.

    Daniel - Verkligt smarta saker dedär! Alla borde verkligen ha åtminstone västar!

    Joel - Tack för att du ansträngt dig :) . De glasögonen skulle vara intressanta att testa!

    SvaraRadera
  22. Som någon tidigare nämnt så är nog nyckelfickan på tightsen lite för små på vissa märken. Överlag att sy in nyckel/-telefonfickor var en mycket smart idé.

    SvaraRadera