lördag 9 januari 2010

One for All 20 20 20

Lördag morgon och långpass. En av de bättre sakerna som man kan göra, även om termometern visar -17, och man får rimfrost i mustaschen bara av att tänka på det och trots att man saknar mustasch.

Jag klädde i alla fall på mig lager på lager igen, och drog iväg ut. Tänkte först att jag skulle känna efter hur kylan kändes, om det var någon vind osv. Ganska snabbt fick jag in en bra känsla, och bestämde mig för att ändå försöka mig på ett långpass.

Tilltuffsad med glad efter ett pass ner till -20

Det är nästan omöjligt att inte tänka på hur mycket kläder man har på sig när det är såhär kallt. Tidigare i veckan funderade jag över hur mycket kläderna vägde; idag började jag i stället fundera över hur många klädesplagg jag egentligen hade på mig. En snabb överläggning i huvudet kom fram till att jag idag hade något i stilen "ett plagg för varje minusgrader". Resonerade vidare, och bestämde mig för att jag nog också skulle springa lika många km som det var minusgrader. Inte ett riktigt självklart resonemang, men ändå.

Jag tog fasta på minusgraderna, och för varje avverkad km drog jag - en grader startandes från 0. Mitt i passet kom jag på att det kanske skulle ha varit smartare mentalt att tänka att det blev varmare, men jag hade ju redan börjat köra andra vägen, med -20 som dröm-gräns.

20 klädesplagg: 2 jackor, 2 underställströjor, 1 par överdragsbyxor, 2 underställskallingar, 1 sport-bh, 1 underbyxor, 4 strumpor (2 par), 4 handskar, 2 buffar (en runt halsen och över munnen och en runt huvudet), 1 halsduk.

Det visade sig att de 20 klädesplaggen jag hade på mig var ganska optimalt, hade riktigt passlig temperatur hela passet. Vid ca. -13 grader började jag känna mig lite stel i kinderna, och började fundera skräckslaget på de gånger man haft vita prickar på kinderna som indikerat på förfrysning. Lyckades med en del grimaserande mjuka upp ansiktet, och med några solstrålar i ansiktet kändes det bättre. Ögonen klibbade också fast lite av rimfrosten, och andra halvan var synfältet något begränsat dels av att ögonen blivit mindre, men också för att jag hade snöbollar i ögonfransarna. Vid ca. -17 fick jag något kalla fingrar, men botade detta med att veva en arm i taget allt vad jag orkade (ett bra tips till er som ofta fryser om fingrarna - veva så att ni tror att armarna ska lossna). Det blev inte riktigt så kyligt som -20 i verkligheten, men jag hade i alla fall lite marginal med mina 20 klädesplagg och 20 kilometrar.

Jag sprang den vanliga rundan på 15 km + en extra runda som jag lärde mig förra lördagen när vi var på långpass. Nu har jag en perfekt runda på 20 km som är relativt bilfri, så gott som hela tiden längs vattnet och väldigt trevlig.

Några puttrande kastruller på spisen och Vinterstudion på tv. Med det önskar jag trevlig lördag!

23 kommentarer:

 1. Låter som en fullkomligt underbar start på den här dagen! Jag är grymt imponerad att du tog dig ut i kylan...

  SvaraRadera
 2. vilken start på dagen! och en riktigt bra inställning, du är en sådan förebild du snorkkis!!

  SvaraRadera
 3. Underbart låter det som!b Kul att du hade en lika snygg bild på klädhögen som mig också :)

  SvaraRadera
 4. Grymt! Ska ta till mig ditt armvevningstips, har så himla svårt att inte frysa ihjäl om händerna!

  SvaraRadera
 5. Helena - Ja det var en bra start; nu känner man sig lite som en björn som är redo för idet.

  Träningsglädje - Tack Sara; att få höra det av dig är enormt!

  Andréa - Yes! Hihi, din klädhög var dock lite färggrannare.

  Anna - Det ggegr verkligen jättebra cirkulation!

  SvaraRadera
 6. Vad härligt det låter! Nu är jag förkyld och har ordinerat mig själv vila men gud vad jag blir inspirerad! Ett långpass i sisådär -5 vore inte dumt! :-)

  SvaraRadera
 7. Nu fattar jag varför jag inte trivs i temperaturer under -10. Räknade efter och konstaterade att jag aldrig har mer 12 plagg på mig.

  SvaraRadera
 8. Lite ologiskt resonemang får jag säga, men ändå logiskt på något sätt. Jag e imponerad av att du klarade 20 km i denna kyla. Bra jobbat! =)

  SvaraRadera
 9. Åter igen blir jag imponerad över härligt spring i dessa kalla minusgrader ;) Och långt sprang du oxå! Kanske borde jag oxå börja räkna klädesplagg, så skulle jag nog trivas bättre i 20-, och kanske även våga springa ute i det! :)

  SvaraRadera
 10. Härligt Snorrkis och bra jobbat i kylan!! Mycket kläder blir det som sagt, du borde kanske investera i ett torkskåp? ;)
  Ha själv en fortsatt bra lördag!

  SvaraRadera
 11. Bra jobbat att fixa 20 km i kylan! Var har du köpt de där buffarna? jag skulle behöva investera i några fler...

  SvaraRadera
 12. Ellen - Krya på dig så är du fit for fight när det blir varmare!

  Lars - Välkommen hit! På med mera lager bara :) . Fast ska man ha typ 30 plagg blir det nog svårt att röra sig.

  Karin - Hihi, ja, det blev kanske lite fel; men desto bättre pannbens-byggande.

  Jenna - Fast gillar man inte kylan, tycker jag man har rätt att stanna inne!

  Daniel - Tack! Torkskåp skulle vara bra; bastu ännu bättre.

  Ftinesscoachen - De är båda Everest från Stadium. Tycker öronen så lätt sticker ut om man har mössa så jag föredrar buff. Skönt som halsskydd också!

  SvaraRadera
 13. Låter både ruskigt kallt, jobbigt och läskigt - men samtidigt underbart :)

  SvaraRadera
 14. Snorkkis fina - såg just din kommentar hos funrun, givetvis ska du med :-)

  SvaraRadera
 15. Vad rolig du är! Och jag blev förstås tvungen att räkna efter... Jag hade "bara" 14 plagg (varav dubbla vantar = 4). Alltså sprang jag några km för långt. Vilka korta långpass det blir i sommar :-)

  SvaraRadera
 16. Nu har jag läst igen på din blogg, vilken guldgruva! Grymt att du löper på så bra trots att kylan inte släpper greppet om landet. Jag undrar hur mycket klädesplagg man ska lägga på sig om man ska våga löpträna i minus 25...? men gick det bra med längdskidor kanske det går bra med löpning också. annars får det bli löpbandet! Ha en härlig lördagkväll, kram pårej!

  SvaraRadera
 17. Matchen var nästan för spännande. :) Det var helt perfekt faktiskt.

  Och jag måste säga att jag är imponerad över att du ger dig ut i så kallt väder. Jag är lite för vek än så länge för det. Men det är väl bara träna på, antar jag, så kanske man hamnar där någon dag.

  Hoppas du haft en bra lördag och får en skön söndag!

  SvaraRadera
 18. Sofie- Härligt med ett långpass.

  Det blev ett längdpass för mig i dag. Vi ska även köra i morgon. Jag vill gärna har sällskap av dig. Det skulle vara en sporre att få åka med någon som duktiga och fina dig! Vi kan väl maila och boka in ett pass snart när det passar? Kramar!

  SvaraRadera
 19. Grymt bra jobbat! Vore kul att (äntligen) köra ett gemensamt pass snart :-) Jag trotsade också kylan igår och min klädhög var snarlik, haha.

  SvaraRadera
 20. Miranda - Ja faktiskt; ganska intressanta komponenter.

  Gullfot - Ja, det känns lockande. För tillfället vet jag allt för lite om Swiss-loppet, så jag måste läsa på!

  anneliten - Eller så får man springa med full mundering också på sommaren; kanske 1 plagg per grader då också; +30 .... pust.

  fartfylld! - Äntligen är du tillbaka! :)

  Johanna - Tack, och kul att det var spännande!

  Åsa - Läste om era pass, härligt! Fast så duktig är jag nog inte; men skulle ändå gärna åka lite tillsammans!

  Petra - Ja du verkar ju verkligen ha fått ett riktigt kanonpass! Och verkligen; vi måste springa tillsammans snart (eller luncha)!

  SvaraRadera
 21. Oj! Skulle inte ge mig ut i 20 grader kallt men då är jag inte Snorkkis heller. Jag fryyyyyser ju hela tiden. Men snygg logik mitt i alltihopa, jag brukar också få till de bästa logikgrejorna under löppassen - sen när man analyserar dem i duschen så hänger de inte alltid ihop.... ;-)

  SvaraRadera
 22. Du glömde skorna!
  Två plagg till :)

  SvaraRadera