fredag 8 januari 2010

Intressanta special-saker att träna

Jag började fundera över småsaker som är speciella för olika typer av idrotter, eller saker som man kanske inte kommer att tänka på att är bra att träna. Svårt att förklara; jag ger några exempel:

När jag tränade orientering, fick vi som tips att ta med en tidning, typ Kalle Anka när vi drog ut på en vanlig löprunda. När man orienterar är det viktigt att man kan läsa kartan och springa på samma gång, och just att öva sig på att läsa, samtidigt som man sprang var ju bra både för att inte snubbla då man läste kartan, men också för att öva hjärnan att koncentrera sig på kartläsningen samtidigt. Jag tror jag testade detta vid ett par tillfällen. Problemet var bara att jag inte tyckte att Kalle Anka var speciellt intressant, och på den tiden var jag också lite mera brydd om vad de som såg mig tyckte och tänkte. Men, mycket smart idé.

Ett annat exempel: Som ultralöpare bör man kunna äta samtidigt som man springer (eller går). Dessutom behöver man veta hur kroppen och magen reagerar på olika typer av energitillförsel, och åtminstone jag vet att jag behöver fylla på med energi på annat sätt än i flytande form när jag springer ultra, annars får jag ont i magen av att den är tom och inte har något att jobba med. Förra våren testade jag min kropp för detta på träning (skrev om det i ett inlägg då). Jag testade alltså hur kroppen reagerade på födointaget, samtidigt som jag övade mig att äta i farten; sprang in på pressbyrån, joggade med en macka till kassan, betalade, och stack vidare. Vid ett annat tillfälle; tror det var innan någon mara, testade jag cola som sportdryck. Jag stannade vid korvgubben vid Tanto, och frågade om jag fick köpa den burk som stod framme som var ljummen (tror inte att jag hade så stor konkurrens om den burken). En sak lärde jag mig av det - colan ska vara avslagen, annars är det nästan störtomöjligt att dricka.

Bjuder er på en kopp med varm choklad då det är istid ute. Skeden med Snorkkisen på fick jag av tomten.

En annan sak (inte då träningsgrej direkt, men) som vi som typ 17 åringar tyckte var jätte kul, var när en kompis kille som var cyklist rakade benen. Det känns inte sådär väldigt anmärkningsvärt idag, men då tyckte vi att det var ganska excentriskt.

Orienteringsgrejen känns på något sätt mer intelligent än ultragrejen, men ni kan inte ana hur roligt jag hade när jag testade att äta springandes på långpasset. Kanske nästa steg blir att läsa typ senaste numret av Runners, samtidigt som jag tar en burgare under långpasset (tur i alla fall att det inte är vattenlöpning jag tänkt mig).

Kommer ni på andra, lite roliga saker som man tränar på i olika sporter? Helt självklara saker att öva på när man håller på med den grenen själv, men kanske skrattretande för övriga.

21 kommentarer:

 1. Hehe, synd att man inte kan jobba och springa samtidigt! Vad grymt effektivt det skulle vara :)

  SvaraRadera
 2. en kille idag hade med sig en laptop på först löpbandet och sedan sittcykeln och kollade film...

  SvaraRadera
 3. Jag kan knappt tugga tuggummi och gå samtidigt. Men om det gäller korsträning så är senaste snilleblixten att spjutkastare och boxare använder exakt samma muskler och har exakt samma rörelse i utkast/slag. Så det blir lite studier av spjutkastarövningar nu - vilket är helkonstiga saker. Men roligt.

  SvaraRadera
 4. Vem minns inte Mr Miyagi som lärde ut karate via övningar som staketmålning, bilvaxning och att fånga flugor med ätpinnar...?

  Det måste ju vara något av det lustigaste i kategorin märkliga övningar...?

  SvaraRadera
 5. Eller sova och springa samtidigt!

  SvaraRadera
 6. Jag har klurat ut en del övningar för att "lura" gymnaster att göra rätt. Vad sägs till exempel om att tävla i att springa och hoppa fram en tjockmatta så långt som möjligt, genom att kasta fram benen och sätta sig på den? Allt för att träna långa inhopp till trampetten.

  SvaraRadera
 7. Apropå att hålla i saker medan man tränar -När mina bröder körde ett pass med sin löpgrupp fick de i uppgift att springa med chips i varje hand. Den skulle vara hel efter träningen. Lätt och avslappnad hand var visst poängen.

  SvaraRadera
 8. Petra - Hihi... undrar hur mycket man skulle vara villig att jobba övertid då?

  Träningsglädje - Vad var måntro syftet med det?

  Andrej - Intressant med boxare och spjutkastare. Varför är då finnar så bra på spjut men inte speciellt internationellt bra på boxing?

  rosenblom - Vilket lysande exempel! Precis vad jag ville åt!

  Petra - Rune Larsson har lite knep för sånt. Typ att springa med ena foten på dikeskanten för att hålla koll på vart man är på väg.

  anneliten - Smarta knep där!

  Keron - Mycket intressant! Skulle se lite roligt ut att springa med chips i händerna faktiskt :)

  SvaraRadera
 9. Det enda jag tränat på någorlunda "hög" (hahah) nivå är dans. Plankan i huuuur lång tid som helst tränade vi då.
  Provade på cheerleading ett tag. Alltså, det är lätt det jobbigaste jag gjort! Jobbigare än att springa. Då stod vi och hoppade på stället, liksom med ett ben framför det andra och sedan skulle man göra olika sparkar och hopp och grejer.
  Fast att läsa tidning och springa samtidigt tar nog priset! GÅR det förresten att springa på löpband/crosstraina och läsa samtidigt? Nån som testat? Ser man bokstäverna? Tänk vilken bra combo, jag skulle hinna läsa OCH träna. Shit, om jag bara hade rätt lugnt tempo skulle jag säkert kunna crosstraina i två timmar om jag fick LÄSA samtidgt! HAHAH.

  SvaraRadera
 10. smarta tips!
  O snorkis-skeden var ju såååå söt!

  SvaraRadera
 11. läsa bloggar/blogga och springa samtidigt vore ju bra att kunna göra.. då kunde man rapportera direkt liksom :)

  SvaraRadera
 12. LÖPSKOLNING!!!! ;) //Lina

  SvaraRadera
 13. Åååh, jag har halva året 2009:s upplaga av Kalle Anka som jag borde få utlästa innan sommaren då de ska gå vidare i släkten! Det där borde jag verkligen prova på! :D

  SvaraRadera
 14. Hm? Den spjutkastare som snärtar iväg spjutet från axeln kommer inte långt och den boxare som hämtar sitt slag med sträckt arm långt bakom kroppen åker nog på en propp illa snabbt. (Ja, jag vet, det var en tråkig kommentar).

  Det där med chips (eller liknande) i händerna har jag själv funderat på. På alla långloppsbilder ser jag ut att ha händerna hårt knutna.

  SvaraRadera
 15. Hm...Jag måste ha den mest fyrkantiga hjärna av alla för jag kan inte komma på någonting just nu. Räcker att jag ska prata, dricka, fundera och springa samtidigt.;-)En sak kom jag på förresten, men det verkar kanske inte så "konstigt", är att i ridning gör man många olika balansövningar samtidigt som man sitter på hästen. Svårt men jättekul!

  SvaraRadera
 16. Ellen - Antar att man måste vara ur-stark i bålen för dans. Att läsa på löpbandet låter i mina öron lite farligt, skulle vara lätt att snubbla tror jag.

  Suzan - Ja, visst är den :)

  Andréa - Det vore ju verkligen något för bloggare!

  Lina - Löpskolning är ju bra; men kanske ganska vanligt, eller?

  Liza - Kanske du kan ta med dem då du skidar? Finns ju kartställ för skidorientering.

  jumper - Det har du nog rätt i; med spjut o box alltså. Testa chipsen; det låter faktiskt vettigt.

  Ingmarie - Hihi, kanske du tycker att alla roligheter är normala?

  SvaraRadera
 17. Hahahah..ja bland oss löpare ja... jag har fått en del konstiga blickar från "vanliga" människor ;) hehe

  SvaraRadera
 18. Haha, jag och några kompisar snackade faktiskt om just det här häromdagen. Och då fick jag höra från en gammal fotbollsspelare att när han var liten så brukade de köra en form av tafatt. En i laget hade en mjuk boll som han skulle kasta på lagkamraterna för att "ta" dem, och samtidigt hade de ett par fotbollar igång på marken som man skulle passa till en lagkamrat som var jagad av bollkillen. Om man hade fotbollen så kunde man nämligen inte bli tagen. Men man fick heller inte springa runt med fotbollen själv hela tiden för att skydda sig själv, för då riskerade man att få bli den som var "jagaren". Genom det här tränade de på att lyfta blicken och på att passa varandra och få ett flyt i spelet. Grymt bra tyckte jag att det lät!

  SvaraRadera
 19. Jag var tvungen att skriva ett inlägg hos mig för att dela med mig av ett alternativ pass för löpband... ;-)

  SvaraRadera
 20. Sova och springa samtidigt är inte helt omöjligt, det finns många ultralöpare som kan intyga det. Jag höll själv på att somna på slutet av Uppsala 100 (2008), sprang och blundade.
  Det blir nog sällan speciellt bra sömn, men det kanske får en att ta udden av den värsta sömnigheten?

  När jag springer på löpbandet på gymet så brukar jag titta på min spegelbild i fönstret framför mig och öva på att inte studsa för mycket upp och ned samt att röra mig så lite i sidled som möjligt. Allt för att få bättre löpekonomi och inte slösa rörelseenergi på fel saker.

  SvaraRadera
 21. Lina - :)

  Therese - Låter som något pulshöjande!

  rosenblom - Underbar - jag bara gapade!

  Zebban - Rune har väl någon bra variant på det att springa och sova samtidigt, men dendär djupa sömnen kanske man får lov att spara till senare :) . Att träna tekniken när man ändå är framför spegel låter ju smart; kanske man borde ta ett pass på löpbandet av den orsaken?!

  SvaraRadera