fredag 18 december 2009

Pepparkaksmuesli

Egentligen tänkte jag i rubriken skriva "Julsnask för hästar", men så ändrade jag mig, och blev till folk.

Tidigare i veckan surfade jag fram ett recept på pepparkaksmuesli hos Jenna. Trots att klockan redan passerat läggdags, ställde jag mig i köket och började fixa med en sats. Jag saknade en del av ingredienserna, eller rättare sagt, större delen av ingredienserna, så det blev en egen variant på det hela.

Vid gräddning av mueslin kunde vi njuta av en underbar pepparkaksdoft som spred sig i bostaden, och när man äntligen kunde smaka utan att det fräste när man slängde in en musliklump i munnen, kunde vi enas om att detta blir årets jul-lyx.

Eftersom jag då gjorde bara en liten sats, och både jag och någon annan i hushållet tydligen tycker om att gå och snaska på detta, fick jag igår kväll ställa mig och göra en ny omgång; denna gång en dubbel sats, och enligt mitt eget konstruerat recept:

14 dl havregryn
75 gr. smält smör eller olja
1 dl vatten
1 dl brunt socker
2-3 msk vanligt socker (eller honung för de som gillar det)
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
2 tsk kardemumma
1 msk kanel
1 dl russin

Blanda allt förutom russinen och bred ut på en plåt. Söndra klumparna eller låt dem vara hela enligt önskemål (kan ju vara gott med klumpar om man har mueslin som snask). Grädda i 170 grader, ca. 15-20 minuter. Blanda i russinen när du tar ut plåten. Låt stå och lägg den svala mueslin på burk. För att piffa till mueslin ytterligare kunde det vara gott med hackade nötter eller torkade tranbär i, eller andra juliga frukter.


Testa gärna! Och varför inte göra och lägga i lite snygga glasburkar och ge som julklapp? Här kommer vi att smaska på mueslin, både till frukost och som allmänt snask, ungefär som hästar som smaskar på havre. Det kan tom. vara så att pepparkaksdegens vara eller icke vara är i farozonen.

Och nu har det blivit ännu värre med min inställsamhet- förutom att jag mutade kollegorna med bullar och sprang i drivorna, lade vi igår ut morötter åt en hare som satt och såg så frusen ut. Kommer det en häst förbi, har jag i alla fall lite muesli att förse den med.

12 kommentarer:

  1. Du verkar ha blivit riktigt biten av jultomen. Eller vem det nu är som biter en och ger en den där "god människa"-grejen runt jul. :) Müslin låter super, ska också testa i helgen.

    SvaraRadera
  2. Mums, det där ser supergott ut! Måste testas! Perfekta julklappen till en frukostoman :)

    SvaraRadera
  3. skall testa mueslin absolut !!
    ha en underbar helg!

    SvaraRadera
  4. Det där är en av mina favoriter - så otroligt gott! :) Råkade nämna det på jobbet igår och har nu 5 beställningar som jag har lovat att leverera efter jul...här ska rostas müsli! :D

    SvaraRadera
  5. Låter och ser väldigt gott ut. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  6. Mumsigt, juligt och gott :) Måste faktiskt ta och göra mig en Sats nu. Det var på tok för längesedan, och passar egentligen till så mycket annat än endast filen!

    SvaraRadera
  7. Riktigt fina grejjer, snorkk - god pepparkaksjul!

    SvaraRadera
  8. Jag älskar müsli, särskilt min hemgjorda kanelmüsli med hasselnötter i.... :) det där lät också gott.

    SvaraRadera
  9. Låter jätte gott och som något jag absolut måste testa :)

    SvaraRadera
  10. Therese - Ahh, det måste nästan vara så!

    Petra - Ja verkligen; eller till en snaskoman som vill snaska lite nyttigare.

    Åsa - Är jätte gott :)

    Nina - Tack det samma!

    Helena - Du kommer att förgylla dina grannars lägenheter med pepparkaksdoft då också - och snäll du är som gör musli till kollegorna!

    Fitnesscoachen - Verkligen jul-lyx!

    Jenna - Tack för inspirationen igen!

    Mikkan - Jag är ju inte lika avancerad som dig i köket, men om jag får säga det själv var detta riktigt lyckat :)

    fartfylld - Hasselnötter skulle passa som hand i handske här tror jag; ska ha i det nästa gång!

    Jenny - Hoppas du gillar den lika mycket som jag gör!

    SvaraRadera
  11. Precis vad jag hade tänkt göra! 3 st burkar ska det bli, en till pappafamiljen, en till mammafamiljen och en till några vänner som varit extra snälla iår :)

    SvaraRadera