måndag 28 december 2009

Julträning och vila

Julen gick som vanligt förbi i en rasande fart, med mycket snö, mängder med god julmat och mycket socialiserande med de nära. Det blev väldigt mycket vila från träningen, bara några korta springpass och ett pass längdåkning.

En av julhelgens absoluta höjdpunkter var jul annandagens joggingtur med mamma och pappa. Jag slängde fram förslaget att de skulle komma med en sväng, och efter lite tvekan var de båda fullständigt på idén att springa. De har båda väldigt bra grundkondition, så det var inga problem, men de har hållit paus från att springa i några år. Det blev en lugn och fin runda, ganska blåsig och omkring -10 grader. Igår var det lite stela ben i fabriken, men det kommer garanterat att bli mer löpning för dessa tuffingar!

Jag själv höll mig till skidspåret, och lät backhopparna ta hand om hoppbackarna.

Igår gjorde jag dessutom säsongs debut på längdskidor. Jag hade laddat mentalt mer eller mindre hela dagen; något jag inte i vanliga fall gör - jag tar mig liksom överlag bara ut och kör. Men igår var det lite mera spännande. Förra säsongen hann jag med omkring 20 mil på skidor, 10 på två dagar i Orsa, Grönklitt, och 10 i muminparadiset. Då irriterade min skada mig fortfarande, och tekniken fick ge vika. Igår var det inga hinder; bara att staka på. Ett riktigt bra pass, med tekniken som ändå sitter där. Som jag befarade skulle armstyrkan vara i minsta laget, vilket var fallet, men det gick ändå bra. Efter ca. 15 km kände jag min dock så pass nerkyld att jag avslutade passet, och det visade sig vara -17 grader; inte konstigt att fingrarna blev stela.

Lite mörk och dålig bild, men kolla in frosten på kragen. Burrr.

Julveckan har varit ganska mycket av en vilovecka, men med några pass som fungerat som extra balsam för själen. Att tomtejogga, springa med föräldrarna (55+ år), och åka lite längdskidor och känna att man har kvar touchen. Bättre "vila" får man leta efter.

14 kommentarer:

 1. Wow! 15 km! Men då är du ju en av de tuffaste tjejerna jag vet! :)

  SvaraRadera
 2. Jag kan tänka mig att du har grym teknik. Som sagt julen gick med en väldig fart även detta år. Hoppas att du får ett fint nyår. Vi hörs efter helgerna. Då får du gärna komma med lite längdtips. ;)
  Ha det jätte bra!
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Grymma föräldrar som hänger på bara sådär. Jag ska också hänga på Vilgot när jag är 55+. Om nu inte han får hänga på mig då:)

  SvaraRadera
 4. Oj oj oj vilka cool föräldrar du har! Vad beträffar skid-tekniken så kvittar det ju egentligen. Bara det är kul, jobbigt och ger träningskänsla. ;-)

  SvaraRadera
 5. Låter som underbara dagar!

  SvaraRadera
 6. Härligt med skidtur i krispigt väder! :P Fantastiskt att dina föräldrar hänger med och joggar så! Pappa joggar nog fortfarande (60+) men mamma skulle nog få hjärtsnörp om hon skulle jogga, även om hon går på pilates och tills nyligen även gymmade. Duktiga föräldrar! :)

  SvaraRadera
 7. Det lät ju hur härligt som helst! Min mamma joggar litegranna och pappa tar upp löparkarriären (hrrrm) med ojämna mellanrum, det brukar bli en tre turer innan han lägger av igen (knäont säger han). Hoppas du har en del ledighet och tid för mer vila och fin träning framför dig!

  SvaraRadera
 8. Skönt med lite variation i träningen. Men skidor låter bara kallt. Och minus -17...!?!? Nej tack.

  SvaraRadera
 9. Tuffa föräldrar Du har Snorkkis som ger sig ut på löprunda i - 10!!

  SvaraRadera
 10. Låter härligt med en vecka av lite återhämtning! Och coola föräldrar du har :)

  Vore en ära att få springa långpass med dig på det nya året!

  Kramar

  SvaraRadera
 11. Underbart. Jag blir ju riktigt avundsjuk. Och styrkan kommer - don´t worry.

  SvaraRadera
 12. Liza - Tja... funderar ändå hur det skulle kännas efter 53 km när ljumskarna känns av redan efter 15 km.

  Åsa - Grym och grym, nja, kanske inte det. Hoppas ni har det bra i Åre!

  Anna - Hihi, vilken väg som är väl bra :)

  Ingmarie - Egentligen är det ju så om man tänker skidningen som träning för löpning; men av någon anledning tänkte jag inte så; det var träning för skidåkning tror jag.

  Anna - Ja, och ett bra avbrott i vardagen.

  Lotta - Hoppas att man själv också kan springa/ träna när man blir äldre!

  fartfylld - Jag tror det är viktigt detdär att hålla igång löpningen lite grann för att liksom inte tappa löpsteget; så din mamma ligger nog rätt i fas där :)

  rosenblom - Ja visst är det bra med variation; nästa gång kanske jag ska skida lite långsammare så att det inte blir sånt drag, och kallt av det , hihi.

  Pernilla - De är nog mer härdade än mig, så kylan klarade de nog bra :)

  Petra - Långpass på G :)

  Andrej - Det var verkligen kul att få ett pass längdåkning, så att man åtminstone fått skida en gång. Nu sätter jag mig och väntar på styrkan.

  SvaraRadera
 13. Vörå?
  Härligt med föräldrar som kommer mer på länk. Jag önskar att jag också hade sådana. Undrar om det är så att jag blev förväxlad på BB. Många gånger ärver man ju beteende etc av sina föräldrar. Mina föräldrar är soffpotatisar och har sällan deltagit i någon idrottslig verksamhet förutom som talkoinsats pga av jag och mina systrars föreningsaktivitet.

  SvaraRadera
 14. Var finns denna hoppbacke? (River är ju gammal backhoppare)

  SvaraRadera