måndag 21 december 2009

Slirigt med tekniken

Senaste veckans träningspass var väldigt karaktäriserade av snöigt underlag. Det var slirigt, halkigt, ibland drivor och allmänt knepigt underlag för att springa. Jag som inte gillar att springa på löpband, eller jag kan inte göra det över huvudtaget, sprang ändå utomhus och fick njuta av det fina vintervädret, men hade även utmaningen att tackla underlaget.

Att slirigheten ger extra träning är ingen överdrift. Det kan t.ex. Trollet intyga. I morse när han klev upp ur sängen var det på ganska stela vader. I vanliga fall borde ett pass på 15 km inte ha orsakat desto större påföljder för honom, men efter gårdagens pass fick han ett litet extra minne. Att förra veckans mängd känns lite mer än vanligt i benen även för mig är inte heller någon större förvåning. Det var tungt att springa hela veckan, och musklerna fick verkligen jobba extra.

Idag fortsatte jag slirandet såhär.

Det var ändå en annan sak jag skulle komma till. Löpteknik. Senaste veckans pass utfördes med antagligen världens sämsta teknik. Benen frångår sin naturliga raka linje för att i stället såsa omkring som rådjursben. Lite mera flaxande helt enkelt, och däremellan en del trippande.

Förra veckan hade Daniel skrivit om sin teknik, och hur han förbättrat den, och jag blev extra motiverad att tänka på tekniken. Det experimentet var kört redan innan jag sprungit mitt första pass i måndags. Att tänka på teknik har enligt mig varit otänkbart; det har mer varit fråga om "överlevnadsteknik" eller "ta-sig-framåt teknik". Att ha dubbskor kan antagligen göra det aningen mindre slirigt, men jag tror inte att de revolutionerar problemet helt.

Kan du hålla ihop tekniken när ni springer på slirigt underlag?

19 kommentarer:

 1. Haha nej det kan jag inte. Det blir korta steg samt att man inte får något frånskjut alls! Tycker vi ska vara stolta som tar oss ut :) Ha en trevlig kväll!!

  SvaraRadera
 2. Kul fråga, nej verkligen inte.....

  SvaraRadera
 3. teknik.... hmmm... min löpteknik är ännu bara på nivån "ta dig framåt utan att dö" ;)

  SvaraRadera
 4. Nej, jag tänkte faktiskt precis på det när jag sprang idag, att tekniken totalt fallerar när det är så halt.

  SvaraRadera
 5. Jag sprang faktiskt med s.k. broddar första gången igår & det funkade riktigt bra. Kände inte alls av det hala och snöiga. Rekommenderas!

  SvaraRadera
 6. Tycker också det är svårt att hålla tekniken på det här underlaget. Rätt vad det är så slirar foten till och så springer jag och väntar på när det ska hända nästa gång. Jag får heller inte samma spänst i frånskjutet vilket gör vaderna geggiga efter passet.

  SvaraRadera
 7. Nej, min teknik blir kass när jag slirar runt. I går på mitt långpass lyckades jag en kort bit, där snön var packad, att få till något som kändes som ett bra löpsteg (sprang med skor med hårdmetalldubb). Men så fort det blev löst igen så försvann det och det hände flera gånger att jag slog i min ena fot i den andra och det var inte så skönt.

  SvaraRadera
 8. Haha. Tekniken är att försöka överleva joggpasset utan att få ett nervöst sammanbrott.

  SvaraRadera
 9. Dubbar hjälper inte på sådan snö som flyttar på sig - tyvärr. Är snön hårt packad är det en underbara känsla av fäste. Men riktigt så har det tyvärr inte varit i mina trakter.

  SvaraRadera
 10. Jag tyckte ändå att det gick bättre än väntat idag, men helt som vanligt blir det ju inte och ffa så kanar ju fötterna bakåt lie för varje steg, störande! :)

  SvaraRadera
 11. Delvis blir den nog lite bättre när det slirar för jag måste liksom hålla ihop kroppen mer. Tänkte på det igår nrä jag sprang intervaller i snön, att min hållning var bättre och att jag höll mig mer "centrerad", just för att jag var tvungen för balansens skull. Dock försämras den ju ibland om det är riktigt halt och benen bara flyger iväg åt alla håll :)

  SvaraRadera
 12. Roligt att du testade tekniken!! Det kommer fler tillfällen ;)

  Jag tycker det funkar helt ok. Har egentligen inte foten i marken så mycket så det minskar kanske risken att halka? Det kan dock vara lite lurigt när det svänger. ;)
  Som jag skrev i mitt inlägg så trycker jag inte ifrån så mycket utan det blir mer som jag lyfter benen istället. Har ganska hög kadens och ser till att foten träffar under mig. Min fru tog en bild på mig i snöstormen och jag ligger fortfarande på framfot/mittfot som det ser ut.

  http://2.bp.blogspot.com/_Y6MGek1uY4g/Sy0BK9yDHwI/AAAAAAAABBs/i42ivpxVIdo/s1600-h/sn%C3%B62.JPG

  Ska ut och köra ett lite längre snöpass imorgon, kanske får jag tänka om då? Som Skåning är man ju inte van vid snö, möjligt att jag kommer hem gul och blå och tycker min teknik suger fett ;)

  SvaraRadera
 13. Jag älskar mina dubbskor från asics och kan varmt rekommendera dem. Visst kan de lite slira men överlag går det fin fint att springa fast det är isigt.

  SvaraRadera
 14. Låter knepigt att hålla bra teknik, även med broddar, mest för att man liksom inte är så säker på vart fötterna landar som vanligt? Jag undviker när vintern kommer, helt klart...

  SvaraRadera
 15. Jag löper totalt otekniskt även på barmark, så jag märker inte stor skillnad på snöigt underlag. Fasen vet om jag inte springer bättre, högre kadens och mindre "häldunk" vid vinterföre.
  Man jag väljer ändå oftast dubbskor eller broddar. Blåslagen rumpa gör så förtvivlat ont!

  SvaraRadera
 16. Haha, jag kan knappt hålla ihop tekniken på torrt, snöfritt underlag.. Befinner mig fortfarande på nybörjarnivån och är glad bara jag genomför ett joggingpass.. Kan bara tänka mig vad andra tycker om min teknik när de ser mig - men det bryr jag mig inte om :)

  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 17. jag har tidigare år skippat löparskorna och endast haft skidorna under mina fötter :).

  SvaraRadera
 18. Jag är ju rätt känd för att inte ha någon teknik när jag springer, men det som räddar min icke-teknik (eh?) på vintern är ett par Icebugs med dubbar som är helt fantastiska! :D

  SvaraRadera
 19. Verkar som om de flesta delar mina problem. Dubbar och dubbskor verkar ändå prisas riktigt ordentligt; kanske man borde testa sådana i alla fall!

  SvaraRadera