tisdag 18 augusti 2009

Lite frusen mjölk

Jag brukar inte skriva speciellt mycket om kost här i bloggen. Inte för att jag inte är intresserad av kost, för det är jag, men jag är ganska nöjd med hur jag äter, och är ganska bra på att äta; det måste man vara om man ska träna mycket. Jag anser dock inte att jag har den rätta kunskapen om kost, så jag nöjer mig ganska långt med att läsa vad andra skriver.

Jag är och har aldrig varit en sötsaksmänniska. Bullar, kakor, småbröd, pannacotta, efterrätter osv. klarar jag mig väldigt bra utan och alla dessa pajer är inget som passar mina smaklökar. Sådana saker äter jag bara för att vara hövlig i situationer där jag tycker jag behöver vara det. Godis har jag inte käkat de senaste 17 åren, då jag inledde en godis-strejks tävling med syrran och var typ 11. Rulltårta äter jag när jag springer 12h; den var faktiskt god då, och en kanelbulle kan vara riktigt gott någon gång!

I ett helt annat fack hamnar dock glass. Jag är otroligt svag för glass och jag kan erkänna att det brukar bli glass nästan varje dag. Det är ju så gott! Senaste veckan gjorde jag en katastrofal upptäckt gällande min glasskonsumtion. Av någon anledning var det bara jag som åt av glassen vi hade hemma. På måndag kom jag hem med en 2 liters förpackning från butiken. På torsdag var den slut. På fyra dagar käkade jag alltså 2 liter glass, och då tyckte jag inte ens att jag åt speciellt mycket glass, utan ganska standard.

Det hjälper inte att kalla det för frusen mjölk eller ischoklad glass för is-glass.

"Men älskling, det är ju bara frusen mjölk" brukar Trollet säga när jag kommenterar att jag kanske äter för mycket glass. Men det är inte det som det handlar om - det får vara fryst kranvatten, fryst smör eller vad som helst. Det är vanan som är problemet. Man ska inte ha som vana att dagligen kräva glass. Det börjar ju likna ett beroende.

Någon ny förpackning glass har inte fått flytta in i frysen sedan i torsdags. Att inte äta glass alls är ju att ta i, men jag bör verkligen se till att få bort vanan att äta glass varje dag; man tappar ju liksom det där lilla extra med att äta glass om man gör det varje dag. Visst har jag känt mig som en ledsen hund när jag inte fått min dagliga glass senaste dagarna, men jag får hitta andra alternativ till den frysta mjölken; energin behövs ju fortfarande.

Och visst kan man träna utan glass i magen också! Transportlöpning både igår och idag, och ikväll, liksom igår kväll blir det lite hemma styrketräning. Måste också få tipsa om intervallerna jag gjorde i söndags, men som jag glömt att beskriva här: Jag hade tänkt mig någon slags fartlek, men kom under uppvärmningen på idén att köra steg-intervaller. Efter uppvärmning i 6 min tempo, sprang jag 5 minuter till i 6 min tempo, efter det 5 minuter i 5.20 tempo, och 5 minuter i 4.50 tempo. Detta set upprepade jag två gånger, och tyckte att det kändes ganska effektivt. Igen hade jag lite problem att få tekniken att rulla när jag sprang i 4.50 fart, men det krävs nog bara lite bearbetning - och det går utan frusen mjölk.

23 kommentarer:

  1. Du har ju inga andra laster, så njut av din glass!!!!!

    SvaraRadera
  2. Ser ut att ha hänt en del på Snorkisfronten :), mm själv är jag en som också älskar glass! tänker dock litegranna på mängden som hinkas i. Som vanligt är du en inspiration i min gråa vardag! Kram kram!

    SvaraRadera
  3. Aha. Accelerationsintervall. Spännande. Och glass ÄR gott, som skall avnjutas då och då under värdiga former. Helst med jordgubbar. Mmmmmmm......

    SvaraRadera
  4. Förstår inte alls problemet. NÅGON last måste du väl få ha då du är så duktig på alla andra fronter. Och glass är ju gott!! Säger som Andrej, lite jordgubbar eller andra bär till så är det ju kanon.

    Jag tycker du ska äta på :-)

    SvaraRadera
  5. jag önskar jag oxå kunde sähga att jag inte hade ntt söt sug. fast efterrätter och pajer kan jag hål med dig om att det kan man vara utan. det äter man om man blir bjuden.. Men GODIS och inte tala om chips och ostbågar det är fina grejer det. Lite för gott och sen coca cola light... Så jag är sträng mot mig själv just nu och det är ett BIG NO NO för dessa saker,

    SvaraRadera
  6. Tycker du ska käka din glass som du tycker så mkt om. Såå dåligt är det väl inte om man jämför tex. godis och du är ju verkligen inte stor. Fast mkt var det ju ... =P

    Vad roligt att du tycker om min matdagbok =)
    Ja, ibland kan man nog se att man käkar för lite också genom att skriva upp sin matdagbok. Tex. protein har jag varit lite dålig på ett tag. Tack!

    SvaraRadera
  7. Och jag är precis tvärtom - glass klarar jag mig alldeles utmärkt utan, men kanelbullar....det är fina grejer!!! Godis lockar mig dock ingenstans, om det inte är väldigt mörk och god choklad :)

    SvaraRadera
  8. BoelMaria - Fast man tappar ju lite njutningen av glass om man äter det varje dag!

    Christoffer - Aa, smart. Kan man käka mindre portioner också?

    Andrej - Glass ska minsann få tillbaka sin fulla värdighet! Det är den värd!

    Carina - Fast så duktig är jag nog inte; och en viss begränsning skulle verkligen inte göra någon skada.

    Magdalena - Ja, chips går ner här också! Men det är ju inte sötsak... lägg en chipspåse framför oss, och du ångrar att du nämnt ordet "dela" :) .

    Cicci - Ja, visst fortsätter jag med glassen, men kanske man inte borde äta 2 liter på 4 dar... får äta annat i stället!

    Anna (orka mera) - Många som är svaga för kanelbullar faktiskt; och de är faktiskt goda ibland... fast glass är nog lite vassare i jämförelsen för mig. Förstår dig inte alls, då du inte gillar glass :)

    SvaraRadera
  9. Jag äter nästan aldrig glas.. men däremot godis i stora lass :D

    men det är bara sunt med lite laster.. den berömda balansen :) (fast man kanske inte behöver det VARJE dag)

    SvaraRadera
  10. Nu kanns det faktiskt lite battre nar jag har last det har for jag ar storkonsument av smagodis! Men jag tycker egentligen inte att det ar en last utan jag unnar mig det men ar samtidigt noga med att forsoka halla tandtrollen borta:) fast det hander ju ofta att jag har daligt samvete for att jag ater sa mycket sotsaker.

    Jag skulle nog snarare vilja havda att om glass gor dig lite lyckligare sa far det dig kanske att springa lite snabbare?:)

    SvaraRadera
  11. Ät glassen för sjutton! Det är ju som alla sötsliskiga yoghurtar, inte enormt osunt mao. Själv övergick jag i våras till att göra egen glass (eller beckisar som jag kallar dem) då jag dragit ner på sockret och försöker skapa mycket smak med andra ingredienser + blandar i nötter för bra fetter. Enda problemet är ju bara att beckisarna tar ett tag att göra... så köpt glass är ett gott och välbehövligt alternativ även för mig. Jag tycker vi fortsätter glassa på, man kan dö imorgon (och hur kul hade man haft med ett glassförbud då?).

    SvaraRadera
  12. Fortsätt med glassen, men höj kvaliteten...

    SvaraRadera
  13. Låter som en rolig fartlek! :) Behöver all löp-inspiration jag kan få...

    Och så tycker jag att det är rätt skönt att läsa om andras vanor för att det får mig att känna mig lite mer normal. Eller att det iaf finns fler som är knäppa? ;) Fast i mitt fall handlar det ju om godis (dock inte ätit på nio dagar nu :)

    SvaraRadera
  14. Jag kan bara instämma i det alla andra skriver! Ät du din älskade glass, det är ju för tusan den enda last du har! :) Det är mycket värre om man älskar allt som är sött och det slinker ner i tid och otid varje dag.

    SvaraRadera
  15. Jag har inte heller något direkt sötsug, förutom när jag tränar mycket och äter lite för lite, då kan jag ju nästan hallucinera om godis. Snabb energi snabbbt är det som jag kräver då. Men jag gör egen glass (låter pretto men det är simpelt) . Vispad ekogrädde, ekoägggula och smaksättning (vaniljstång eller fysta bär). Superenkelt och när man ser till ingredienserna så är det ju mer mat än godis;)

    SvaraRadera
  16. JAAAA! Jag älskar också glass, kan äta hur mycket som helst. Problemet med mig är att jag gillar så mycket andra sötsaker också.... ;-) Fortsätt med din fryst-mjölk-frossa du!

    SvaraRadera
  17. Bra tips på intervallträning, något som jag ska testa när suget på att springa fort kommer tillbaka. Jag är dessvärre antingen på eller av när det gäller det söta. För tillfället är jag väldigt mycket på men följd av en trötthet, sug efter mer och såklart har jag ont i magen. Men när lördagen passerat är det dags för sanering av kroppen och nytänk.

    SvaraRadera
  18. Åh vad sugen jag blev på glass nu! En favorit är vaniljglass med krossad choklad...mmmm!

    SvaraRadera
  19. Så härligt att läsa att jag inte är ensam i mitt glassberoende, jag kan nog trycka i mig en 2 litare på halva den tiden som du nämner, men då, sjuk nog smyger jag nog lite med det.. Det konstiga är att nu har vi ingen glass hemma och då äter jag ingen, jag har inte ens något särskilt sug. Men så fort jag vet att det ligger en 2 liters gräddvanlij i boxen så är jag där, det är som en drog, skopa upp full tallrik också in i micron 30 sek på 750 watt sen är detn sådär underbart lagom härlig.
    Det samma gäller barnens blandade glasstrutar, jag kan smyga med mig 2-3 stycken ner i källaren och smyga i mig framför ett tv-spel :-) Jag vet! jag är skadad, men som sagt det är ju bara frusen mjölk (med lite,l liiiite grädde)

    SvaraRadera
  20. Andréa - Ja visst får man ha någon last... men det där med varje dag är inte optimalt; inte heller för balansen.

    Petra - Måste undersöka detdär huruvida glass gör mig snabbare!

    Rebecca - Jag har minsann spanat in dina beccisar. Ska nog ta mig i kragen och testa snart!

    NiklasN - Låter som nåt som kan appliceras både till glassen och träningen! Saknar ju lite kvalite i min träning.

    Annika - Ja det är kul att improvisera lite med fartlek, intervaller osv. Och de flesta av oss har väl något i matväg som vi tycker extra mycket om.

    Malin - Ja, visst kan jag acceptera en last. Men äter man stora mängder glass varje dag är det ju inget speciellt med glassen snart... och det är ju lite tråkigt.

    Lena - Det lät enkelt och gott! Då slipper man ju tillsatserna också!

    Marre - O, ja - visst är glass gott :)

    Anna - Det kan väl vara bra att tillåta sig att äta det söta ibland också om man tycker om det; och så känns det bra sen när man är på bana igen och märker hur mycket bättre man mår med riktig mat!

    Träningsfreak - Nästan på pricken samma favorit som mig! Fast jag vill ha kakao-pulver i stället för krossad choklad. Eller kanel på vaniljglass; en annan favorit.

    Piratfarsan - Då verkar det faktiskt inte som om jag är värst :) . Jag äter dessutom glassen helt ogenerat, men när jag märkte hur mycket jag verkligen åt, började jag faktiskt fundera på att käka glassen i smyg i stället!

    SvaraRadera
  21. Och ett tillägg till Piratfarsan: Jag tycker inte att glassen alls ska vara smält; jag vill att den ska vara så hård som möjligt, så jag lägger t.o.m. skålen i frysen i förväg, så att glassen ska hållar kall och skarp när jag lägger den i skålen.

    SvaraRadera
  22. 2 liter på ett par dar är kanske lite mycket... Du får kanske göra som jag gör med godis (för jag är godisberoende tror jag). Köp när du storhandlar eller så, en gång i veckan kanske, och mellan dessa inhandlingar får du inte köpa mer. Då blir det lite lättare att hålla koll på veckokonsumptionen :)

    SvaraRadera
  23. Haha. jo jag gillar att den skall vara liiite smält, inte för mkt då blir det inge gott, men själva ytan skall vara lite mosig :-) Ja, jag vet jag är liiite skadad ;-)

    SvaraRadera