onsdag 5 augusti 2009

Reviderade tusingar

Det är nästan två veckor sedan jag senast sprang intervaller, och idag var det dags igen och semestern har ju den fördelen att man kan träna kvalite också på morgonen/ förmiddagen.

Planen var att köra 4 tusingar i ca. 4.40 fart, likadant som jag gjorde senast. Jag började med uppvärmning ca. 2 km, stannade och stretchade lite, och drog iväg på första. Halvvägs slog en tanke mig "Hum, var det inte jag som sprang ett marathon för 4 dagar sen?" "Jo", konstaterade jag, och sprang klart första tusingen. Benen och kroppen kändes fullt återhämtade, men bestämde ändå att tänka om och revidera intervallerna till lite mindre påfrestande. Sprang ytterligare en tusing på ca 4.45, och delade upp de två sista, så att jag i stället sprang 4 x 500 m, och höll 4.40-4.45 fart, trots att jag kunde ha dragit upp tempot då intervallerna var kortare. Lite lugn jogg på det och jag känner mig nöjd.

Kanske var det detta som distraherade mig, så att jag glömde bort lördagens marathon?

Jag äter inte speciellt mycket sötsaker. Jag snaskar mycket hellre på salta saker, eller frukter, framom kakor etc. Ett stort undantag är dock glass. Glass är en annan kategori. Jag vet att Piratfarsan och Janne också gillar glass. Janne har nyligen skrivit inlägg om val av glassportioner, som bl.a. jag kommenterat och kritiserat. Nu lägger jag också fram en glass-komposition som jag avnjöt igår i Mariehamn. Riktig finsk glass med "gammaldags choklad", som hade en massa krossade chokladbitar i, och en soja-glass med kola-smak som jag nyfiket testade. När jag väljer smakerna brukar jag i allmänhet utgå från att ha en tyngre (oftast chokladglass), och en lättare och fräshare (typ bär eller fruktsmak). Denna gång blev det dock två tunga smaker. Väldigt gott! Inte konstigt att man blir distraherad och glömmer att man nyss sprang marathon.

16 kommentarer:

 1. Så goda glassarna ser ut. Vad tyckte du om soja-glassen? Njut av semestern!

  SvaraRadera
 2. *ler stort* Tyckte jag kände igen bakgrunden i bilden.. :) Hoppas att ni hade det bra i Mhamn! När det gäller god glass så ska det vara finsk glass helt klart!

  SvaraRadera
 3. Ok, måste säga att du valt något som både låter och ser gott ut! Trots den "tunga" kritiken du gav på mitt glassval tidigare :)

  Nu blir jag tvungen att stanna till på glasskiosken efter jobbet... Och jag som ska springa 5 tusingar efteråt...

  Skriver nu ut bilden på din glass, som jag tar med mig till kiosken! EN SÅN VILL JAG HA! ;)

  SvaraRadera
 4. Grattis till marathon igen! Bra jobbat! Ska börja läsa din blogg mer kontinuerligt för bra löp- och träningsinspiration.

  SvaraRadera
 5. För det första: BRA jobbat med intervallerna, du är ju helt otrolig...
  För det andra: Vad heter sojaglassen? Är själv laktosintolerant och skulle gärna testa den... :)

  SvaraRadera
 6. Underbart med en till som inte är mycket för kakor. Ofta anses man som konstig när man föredrar smörgås & frukt framför prinsesstårta. Undantaget är bara glass (i stora lass) och choklad. Jag gör som du när jag väljer, tyngre först och något fruktigt ovanpå det.

  SvaraRadera
 7. Ja, det är ju lätthänt att man glömmer bort att man sprungit marathon...NOT! :) Bra att du kom ihåg det i alla fall!
  Gott med glass i sommarvärmen!

  SvaraRadera
 8. Jenny - Soja-glassen var väldiggod... kanske aningen sötsliskig, men absolut värt att testa.

  Lotta - Ja inget går upp emot riktig finsk glass. Denna gång fick det bli Ingman.

  Janne - Men du kan väl inte ta en omväg via Finland på väg hem från jobbet? Hur ska du då hinna med tusingarna? Hoppas du hittar de "rätta" smakerna!

  Jonna - Tack, och välkommen att läsa!

  Helena - Tack du! Ang. glassen så var det ju Ingmans glass, alltså finsk-tillverkad då vi var i Mariehamn. Är inte säker på att den importeras till Sverige (är förresten väldigt stor skillnad på utbudet på laktosfria produkter i Finland o Sverige. I Finland finns i princip allt som laktosfritt, men här i Sverige är det ganska begränsat; beror väl på att det finns fler intoleranta i Finland).

  Rebecca - Exakt! Och går jag på fika föredrar jag alla gånger en macka i stället för en bulle eller bakelse.

  Liza - Hehe, lite glömsk antar jag. Och jo glass; speciellt gott i värmen, men inte helt fel i värmen inne under vintern heller :) .

  SvaraRadera
 9. Ibland när jag läser din blogg blir jag mållös, som nu. Intervaller fyra dagar efter ett marathon. Incredible!!! Men grymt jobbat som alltid.

  SvaraRadera
 10. Bra jobbat! Att ge sig ut och köra tusingar kan vara ganska mentalt tufft. Det är ju trots allt ganska långt.. Härligt tjejen! ;)

  SvaraRadera
 11. Citron/blåbär/choklad. VILL HA! Dumma, oerhört onda fresterska. Nu känner jag ett absolut tvång att köpa den kombinationen. (TACK)!

  SvaraRadera
 12. Underbart att "glömma bort" att man sprungit mara... Men glassen ser god ut!

  SvaraRadera
 13. jag är helt som du, även om jag kört sockerfritt sen i februari så har jag svårt att helt skippa glass, det är en sanslös njutning! Mitt favvoställe ligger nere vid vattnet vid Tegelbacken, påväg från jobbet vid Kungsan mot stadshuset och norrmälarstrand är det ett riktigt litet "vattenhål". :)

  SvaraRadera
 14. AAAhhh gott med glass!! =)
  Jag läste någonstans att man kunde göra egen "smal" glass med proteinpulver mixat med lättkesella. Om hade hade typ jordgubbssmak på pulvret kunde man slänga i riktiga jordgubbar eller hallon i mixern. Funderar på att testa någon gång...

  SvaraRadera
 15. Anna - Ja denna gång verkar återhämtningen inte vara något större problem; känns så bra!

  Malin - intervaller över huvud taget är mentalt tufft för mig, så jag är nöjd när jag lyckas med några!

  Andrej - Aha, citron/ blåbär... intressant kombination!

  marathonjohan - Ja, jag misstänker starkt att det var tanken på glass som gjorde att jag glömde :) . Mera glass för återhämtning alltså!

  Mikaela - Jaha, det stället kanske vore värt ett besök!

  Daniel - Det låter egentligen ganska gott! Kanske också värt att testa.

  SvaraRadera
 16. Jag äter inte så mycket glass (men däremot massor av godis), men när jag väl äter det så ska det va såna där stoora strutar med tre stoora kulor :)

  SvaraRadera