onsdag 19 augusti 2009

Fivefingers

Idag på lunchen gick jag iväg till Naturkompaniet för att testa ett par Fivefingers. Fivefingers ska ge en känsla av att springa barfota, och är tydligen väldigt bra för löpsteget. Eftersom jag börjat intressera mig för Pose metoden, där man belastar hälen mindre när man stiger ner, tänkte jag att Fivefingers kunde vara ett träningsredskap för att förbättra tekniken. Efter vad jag läst på, passar Fivefingers för vandringar i terräng, kortare löppass (i terräng), och för övriga fritids- och strandaktiviteter. Att nu som då springa "barfota" tror jag skulle passa ganska bra i min träning, då jag ska försöka bygga upp bättre styrka i benen; jag börjar få nog av att benen tar slut vid 35 km :).

Hur som helst. På Naturkompaniet hade de bara en modell; "Classic". Jag bad att få testa ett par i min storlek, drog av mig de svarta klack-skorna och strumporna, och knåpade på mig fötterna. Jag gick omkring i butiken och kände efter, med mörk kavaj-dräkt, skjorta och Fivefingers. Jag hade lite svårt att hålla mig för skratt när jag kollade i spegeln, och några äldre män som testade skor kollade in mina fötter och började skratta. De skrattade så att de inte kunde prata, men jag hörde nåt om "gorilla" och "back-to-basics" mellan skratt-attackerna, och jag skrattade så jag nästan fick tårar i ögonen. När jag testade att springa inne på butiken; eller tassa, inte springa, kändes det ganska kul, och jag är verkligt nyfiken på hur det skulle kännas att springa med dem på en stig. Jag vill ännu kolla in andra modeller av "skorna", så det blev inget köp idag, men roligt hade jag så länge det varade.

Är det någon som testat springa eller vandra i dessa Fivefingers och har någon kommentar gällande dem? Nyfiken blir man ju! Och har man sådär roligt hela tiden då man använder dem?

16 kommentarer:

 1. Men en bild! På världens fulaste skor, efter vad jag läst. Nja. Leta upp en sandstrand och spring barfota istället?

  SvaraRadera
 2. Kör inte Ultraschmultra-Fredrika med såna?

  SvaraRadera
 3. Emma kanske kan ge feedback? http://tutto-bianco.blogspot.com/ (jag skrev och frågade henne om känslan häromdagen och fick svar: http://tutto-bianco.blogspot.com/2009/08/dagens-traning-fivefingers-lopning-pa.html#comments )

  SvaraRadera
 4. Jajamän visst kör ultraschmultafredrika med sådana :-) Det är jättekul.

  SvaraRadera
 5. tutto-bianco.blogspot.com kör också med dem. och jag vill också prova!

  SvaraRadera
 6. Haha, känner igen känslan! Innan jag gav mig iväg på mitt Skottlandsäventyr var jag inne på Naturkompaniet och kunde inte låta bli att peta lite på Fivefingers...jag fick inte på dem på fötterna dock så jag kunde inte tassa runt med dem. Men jag blev fnissig och lycklig ändå. :)

  SvaraRadera
 7. Nope! Men jag är också lite nyfiekn på dem..

  SvaraRadera
 8. Häftigt! Har sett att många Functional Training instruktörer använder dem, har inte testat själv. Kanske ska jag göra det i dag när jag har findräkt med kjol på mig? ;-)

  SvaraRadera
 9. Åhh, det vore kul att testa såna skor nån gång! Återkom gärna med recensioner av alla modeller du testar!

  SvaraRadera
 10. har inte testat eller så, men läste någonstans att vi har "överfunktioner" på löpskorna som snarare stjälper än hjälper. har man inga problem med t.ex pronering ska man heller inte ha skor med sådana funktioner. så tanken back to basic verkar ju klok...

  SvaraRadera
 11. Jag vet att triatleten Jonas Colting snackat om det där i nån intervju att man bör satsa på nätta opimpade löparskor som håller en så nära marken som möjligt, det minskar risken för skador. Kan kanske ligga något det?

  SvaraRadera
 12. Hittade texten i fråga, han skriver: "Lätta skor skänker inte bara löparglädje och känsla för underlaget; de initierar också ett bättre löpsteg och hjälper kroppen att hitta den naturliga dämpningen genom att springa mjukare och lättare på foten" (http://kretsloppetiboras.se/colting-ttips01.asp?page=7), har även läst detta mer utvecklat på andra ställen.

  SvaraRadera
 13. Visst är det en beskrivande bild du målar upp!
  Men varför bad du inte de äldre männen (Säker över 40 år) att ta en bild, så att vi också kunde få tårarna att rinna? :)

  SvaraRadera
 14. Andrej - Nu tycker jag du e lite hård; de var ju jätte söta!

  Magdalena - Yep, tydligen.

  Mikaela - Tack! Ska läsa där.

  Fredrika - Aha... det är därför du alltid är så glad!?

  Träningsglädje - jo, ska kolla där!

  Therese - Precis; man kunde liksom inte låta bli att fnissa.

  Malin - Är också väldigt sugen.

  Marre - Ny office outfit kanske?

  johan - Yes, lovar!

  fartfylld - Precis vad jag läst också. Och det verkar ju logiskt.

  Mikalea - Vad snäll du är som kommer med en massa info! Tack igen!

  Janne - Ska komma ihåg det nästa gång. För jag lär nog skaffa mig ett par :). Det går på nöjeskontot liksom.

  SvaraRadera
 15. Jag var nära att köpa ett par förra året men vågade inte riktigt. Jag ha lite tå-fobi och tycker det är läskigt med saker mellan tårna..... men det verkar kul!

  SvaraRadera
 16. Snygg combo. Dräkt och fivefingers... Tänk dig det på kontoret;)

  SvaraRadera