fredag 14 augusti 2009

Transport

Hos maxochnisse fick jag idag syn på en länk till Svenska Dagbladet, där de testat olika sätt att transportera sig till jobbet i Stockholm. Testet gällde sträckan Årsta torg - Centralen, och testpanelen bestod av bil, lokaltrafik och cykel. Resultatet visar att bilen var snabbast; 18 min, lokaltrafik; 20 min och cykel 22 min. Jag känner ju mig lite besviken att de inte hade med någon transportlöpare i testet, men det kanske man får ha full förståelse för. Alla kanske inte har lust att springa 1.5 mil varje dag, och alla har inte heller möjlighet att duscha och byta om på jobbet, och visst skulle den sträckan ha tagit dubbelt så lång tid springandes.

Jag måste i alla fall få ge lite ytterligare argument för min transportlöpning som ligger mig varmt om hjärtat. I testet räknade de inte med tiden att gå till bilen, köra ut ur eventuellt garage, söka parkeringsplats osv. För den som cyklade räknades detta inte heller med; det tar ju alltid en tid att köra cykeln ur förrådet, och låsa fast den vid en lämplig stolpe. För den som åkte kollektivt räknades inte in eventuell promenad till bussen och ingen väntetid på bussen; hur ofta är det som man prickar in bussen på sekunden? Eftersom jag är totalt korupterad, kan jag helt fullt påstå att död-tiden minimeras när man springer. Det är liksom ut genom dörren och iväg, och man knatar på tills man är framme vid dörren till jobbet eller hemma. Duschar, fixar sig och kläder på sig arbetskläder gör väl alla ändå på morgonen, och i den livssituation jag befinner mig i nu, har det ingen betydelse om detta sker på jobbet eller hemma. Dethär är alltså för mig som har lämpligt springavstånd till jobbet, bastu och dusch till förfogande då jag kommer fram, och inga barn som skall tas hand om på morgonen.

På måndag är det i alla fall jag som springer iväg till jobbet med ryggsäck på ryggen igen. Svininfluensan kan jag plocka upp på annat sätt än på tunnelbanan.

5 kommentarer:

 1. Vore minst sagt intressant om denna undersökning gjordes från dörr till dörr som du säger!

  SvaraRadera
 2. Såg din kommentar om träff.. Verkar skoj! Maila mig gärna på kontakt [at] fullfartframat [dot] se för mer info! Tack på förhand!! :)

  SvaraRadera
 3. Sprang ofta till eller från mitt förra jobb, 8 km enkel väg. Gick ALLTID snabbare än att åka kommunalt. Heja fötterna!

  SvaraRadera
 4. Keron - Jo, men man kanske inte kan kräva det av SvD för en liten artikel. Borde man månne göra ett eget vetenskapligt test?

  Lotta - Hoppas du fått mitt mail.

  Helena - Ja i såna fall är det verkligen inget snack om saken!

  SvaraRadera
 5. Grymt att du faktiskt kan göra sådär. Vi har också dusch på jobbet, det är mest en fråga om att fixa att knata in på firman i knalliga tajts och svett all over. Krävs att man är lite avslappnad inför sin omgivning, eller iaf skiter i hur man ser ut ibland och om folk höjer på ögonbryna.

  Som det är nu så går jag snabbt och då tar sträckan 45, och det är max, jag är svettig när jag kommer fram, men jag kan ändå jobba i kläderna om man byter strumpor, men det är fan på gränsen ofta.

  SvaraRadera