lördag 16 maj 2009

Kommunismlöpning

Jag snackade om löpardemokrati. Jomentjena! För första gången följde jag slaviskt Diktator Szalkai's program. Ironiskt - och jag njöt varje steg, såg fram emot tempohöjningen och kände hur kroppen gillade att sträcka på sig, dra upp farten. Kan man konservera denhär känslan måntro?

Det var alltså meningen att jag "bara" skulle ge mig ut, skutta omkring lite, förhoppningsvis ha lite piggare ben än jag hade på fredagen, då både kroppen och knoppen var lite trött. Gick ändå in för att kolla på marathon.se, att det enligt Szalkai var ok att köra långpass ännu denhär veckan. Veckans långpass såg ut som följer:

"Aktivitet: Långpass med fartökning, 135-150 min, 26km Stretching 5 min Sista långpasset innan Stockholm Marathon kör du mestadels i lugn fart, men om allt känns bra lägger du in en ganska distinkt fartökning efter ca 90 minuter. Kör klart snabbare än din tänkta marathonfart, och håll farten i ca 15 minuter, därefter "fyller du på" med lugn långpassfart igen. Passa på att testa dryck, och var noga efter passet och fylla på med energi och ta på dig torra kläder. (inte läge att bli sjuk nu!!). Lätt Stretch."

Jag gjorde precis så, behöver egentligen inte förklara mer, planen ger hela beskrivningen. Jag tänker ändå sätta lite färg på passet.

Bra musik i öronen, bra ladd med mängder pannkakor med socker och glass igår kväll, ordentligt med sömn och frukost, och inställningen att bara njuta av ett långpass. Benen kändes bra redan från början, Kayanosen kändes sköna, pulsen låg omkring 150, något högre än vanliga långpass, men farten var också bättre än vanligt. Tanken började snurra att jag kanske ändå skulle testa en tempoökning efter 90 min, och det gjorde på något sätt att passet kändes uppdelat, och jag såg fram emot omväxlingen som jag hade framför mig. Jag njöt till fullo av rundan jag sprang. Så otroligt vackert i naturen, luften frisk, vajande "Stockholm Marathon" flaggor, jag fullkomligt älskar att springa i Stockholm!

Malde på med omkring 150 i puls, och skön fart och bra känsla tills klockan visade 1.30 sharp. Då drog jag upp tempot, och låg med en puls på ca. 165, benen kändes bra, flåset kändes bra, livet kändes bra. Höll tempot (ca. 5 min tempo) 20 min, och joggade till den "korvgubbe" jag visste skulle finnas på ett visst ställe. Diktatorn skrev ju att det var läge att testa energiintag under passet också. Jag köpte en ljummen cola, som jag promenerade och drack. Trots att jag inte tyckte att jag hade behov av energi, utan mer av vätska, märkte jag hur sockret kickade in, och gav energi. Joggade på en halv timme till, och promenerade sista 10 min hem. Totalt 26.5 km och ca. 2 h 30 min.

Szalkai skrev att man skulle stretcha på det. Jag stretchade.

Stretching i gräset, mysigt värre!

Man ska också se till att inte dra på sig någon förkylning. Jag plockade nässlor och ska fixa något med dem för att få en extra vitaminboost.


Kan man följa upplägget mer exemplariskt? Demokrati - vem fasen behöver demokrati när vi har Szalkai?

16 kommentarer:

 1. Duktigt sprungit! Långt! Hoppas du håller dig frisk innan tävlingen.

  SvaraRadera
 2. Det låter som ett fantastiskt pass, bra fart och skön inställning.

  SvaraRadera
 3. Åh vad härligt det låter!!! Runnerspeak : )
  Ska genast förmedla tipsen till min marathonlöparvän som ger sig ut på långpass på söndag!
  Du ska se att maran går som en dans. Lovar att heja på allt som ser blont och snabbt ut!

  SvaraRadera
 4. Härligt! Trots fyra timmar i cykelsadeln och mörkret ute så rycker det i benen!

  SvaraRadera
 5. Du är otrolig. Precis som jag tror att du maxat löpningen så flyttar du fram gränsen långt över det jag trodde var möjligt. Grymt imponerad av din löparskalle. Sicket pannben.

  SvaraRadera
 6. Superbra kört! Jag följde szalkais program i början dvs i vintras, men tyckte det var roligare att köra lite fritt. Nu spelar det inte så stor roll för mig dock eftersom jag änd¨å inte kan va med:(

  Ps: Lucky you som åker till London!!
  Missa inte detta märke på Boots:
  http://www.soapandglorycosmetics.com/
  Helt UNDERBARA produkter!! Framförallt deras bodyscrub. På Heathrow finns det Boots innanför säkerhetskontrollen och dessutom säljs Soap&glory även i småförpackningar som man kan ta med genom säkerhetskontrollen om man skulle handla dem i stan.

  SvaraRadera
 7. BRA JOBBAT Fröken Snork med fartpass mitt i långsnurren!!! Som vanligt impar du på mig och ger mig en extra enegikick.

  SvaraRadera
 8. Det är något speciellt med långpass.. Det kan inte beskrivas riktigt! Känslan efteråt är nästan den bästa. Men just att veta att kroppen klarar av sådana "mastodont-pass"! :D Då känner jag mig som allra starkast!

  SvaraRadera
 9. Jo det är skönt att slippa ha en egen vilja.... ;-) Bra jobbat att kunna njuta hela vägen av ett så långt pass!

  SvaraRadera
 10. Träningsfreaket - hihi, ja, jag har i alla fall käkat nässlorna.

  Lena - Tack!

  Ida - Tack! Kul om man har egen hejarklack! Snabb vet ja inte om jag kommer att vara, men förhoppningsvis stabil.

  Henrik - Oj, det imponerar på mig! Efter fyra timmars träning brukar jag nog kunna hålla mina ben stilla.

  Andrej - förhoppningsvisv får jag plockat in ett fiskben här o ett där till mitt rostbiffspannben.

  Miss Agda - Tack för tipsen, skall utforskas!

  Anna - Tack! Skönt att få in lite tempo då jag kännt mig så seg.

  Malin - ja, jag delar nog din kärlek för långpassen. Vad kan vara bättre?

  Marre - Ja det där med egen vilja saknar jag oftast inte, tyvärr... ibland vore det klokt att följa andra :)

  SvaraRadera
 11. Låter ju helt underbart. Skulle nästan ha varit med där istället för att springa Varvet...
  Och visst är jag på hugget för Stockholm Marathon, som aldrig förr!!! Ska bli askul. Måste bara komma ihåg att boka biljetten till MarathonExpressen (eller vad det hette) hos SJ

  SvaraRadera
 12. Känner av varvet i hela kroppen, men jag blir ändå sugen att springa när jag läser om ditt pass... Snart går starten till maran och du låter grymt taggad!

  SvaraRadera
 13. AMEN (som i kyrkan). Master Szalkai vet vad han pratar om. Du vet hur man utför en order. Hand i handske.

  :)

  SvaraRadera
 14. Man kan ju alltid ändra sig! :) Det är skönt med detaljerade order ibland. Speciellt när även benen gillar dem!

  SvaraRadera
 15. marathonjohan - roligt att du är så taggad för marathon nu efter varvet!

  Janne - ja, jag bara väntar :)

  MarathonMia - jo, jag vet hur man utför, men lyder inte så ofta. Och visst vet han vad han snackar om!

  mialena - ja, när både knoppen och kroppen är med på noterna fungerar det att lyda order!

  SvaraRadera
 16. Så du tycker jag har dålig skärpa på mina foton ;) Ha ha!
  Ja ibland är han bra, den där Szalkai, vilken härlig känsla! Sockerkick, stretch i gröngräset och allt, kommer gå fint detta! Käkar också vitaminer, grymt rädd att bli sjuk nu *peppar peppar*

  SvaraRadera