onsdag 27 maj 2009

Födelsedag och kolhydrater

Nej, varken jag, eller någon jag känner har födelsedag idag, men det känns så. Redan igår hade jag denhär lite speciella känslan av spänning och förväntan. En spänning som bara är för mig, som ingen annan vet om; precis som när man har födelsedag och t.ex. kollegerna inte vet om det. Man känner sig speciell och ingen märker något. Man går omkring och småler och fnissar för sig själv. Förväntansfull. Och kanske är det inte så konstigt att jag relaterar detta till att ha födelsedag - jag fick ju faktiskt marathon anmälan i födelsedagspresent förra hösten.

Födelsedagsblommor?

När man surfar runt på många bloggar där SM nu står i fokus är det mycket diskussioner kring kolhydratladdning. Vissa har kört seriös tömning fram till idag, och har nu börjat bygga upp kolhydratförrådet. Kolhydratladdningens betydelse debatteras även av diverse proffs inom uthållighetsgrenar. Jag har ingen input i den debatten, utan kör en egen, light variant av laddning, som jag hoppas att ska fungera. Uppladdningen ser ungefär ut som den uppladdning jag hade innan den förra maran jag sprang.

Såhär tänkte jag ladda:
Igår tisdag, idag onsdag har jag hållit igen lite vad gäller kolhydrater. Inte mycket, men i stil med att jag i stället för två mackor till lunchen, bara ätit en, ersatt en del av riset med grönsaker, ätit yoghurt (som förstås innehåller ganska mycket kolhydrater) i stället för glass igår kväll. Jag måste erkänna att jag blivit lite förvånad över hur mycket jag faktiskt verkar äta i vanliga fall; det liksom slinker ner lite här och där, vilket i vanliga fall är bra då jag inte har något emot att lägga på mig lite. Då jag nu försökt begränsa kolhydraterna, även om det bara är till mycket liten del, märker jag tydligt att det finns ett sug. I morse när jag vaknade var jag också väldigt hungrig, och var tvungen att sleva i mig några skedar keso innan jag joggade till jobbet; i vanliga fall brukar jag inte känna mig så hungrig. Dock kändes det inte när jag sprang att jag skulle ha varit svagare. Intressant är det att observera kroppens reaktioner.

I morgon och på fredag kommer jag då att försöka äta lite mer än vanligt, typ ta igen med en extra macka, lite extra potatis eller pasta, och kanske en laddning Vitargo också.

Träningsmässigt blir torsdag och fredag lugna. Dagens morgonjogg på 7.5 km med två korta koordinationslopp kändes bra, och nu på kvällen småjoggade/ promenerade (med större vikt på promenerade) jag hem mina 7.5 km.

Nu ska jag fortsätta njuta av mitt födelsedags-liknande beteende!

11 kommentarer:

 1. härligt med födelsedag, även om det egentligen är maraladd. kan du inte göra så året om? :-)

  kram sara/
  www.traningsgladje.se

  SvaraRadera
 2. ...och glöm inte att dricka! Det ska bli varmt på lördag!

  SvaraRadera
 3. Fast tror du inte lite av den extra hungern och det extra suget beror på att du helt enkelt fått i dig mindre energi? Att äta en macka mindre, byta ut pasta/ris etc mot grönsaker gör ju att du automatiskt får i dig mindre. nu ska du ju visserligen börja ladda, men till nästa gång kan du ist försöka tänka att du ska ersätta de mindre kolhydraterna med protein (ger lika mycket energi som kolhydrater per g) och fett (ger mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater per g)

  och ytterligare en grej som kanske många inte tänker på är att man ju för att kunna lagra in kolhydrater måste ligga på plus, dvs äta MER än vad man gör av med..

  oj, vad det blev en lång utläggning :) Lycka till i vilket fall!

  SvaraRadera
 4. Grattis på födelse... jag menar för att du mår så bra inför SM på lördag. Kör också en lättare form av laddning. Tror mer på att se till att få i sig av det mesta och dricka mycket innan loppet.

  SvaraRadera
 5. hur menas med " 2 korta koordinationslopp"?!

  Grattis på födelsedagen förresten ;) hihi!!

  SvaraRadera
 6. Jag känner mig lite smått vilsen när det gäller det här med uppladdning jag med. Det enda jag har tänkt på är att dricka massor av vatten, salta maten lite extra och nu ons-fre så ska jag ligga på plus på kalorisidan och då främst kolhydrater & fett. Vi får se om det är ett vinnande koncept! ;)

  SvaraRadera
 7. Du verkar också vara påväg in i något slags behaglig "nu kör vi och det kommer gå bra"-läge låter det som.
  Här laddas det med kaffe(?), Vitargo och lite extra mackor och smått och gott.
  Ska du på festen (Essinge kyrkväg 6) efter maran eller? Funderar själv på det men osäker...

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig känsla! Hoppas det går superbra på lördag!!

  SvaraRadera
 9. Puma-Sara: Ja det kanske skulle vara nåt... om jag skulle vara lika tuff som dig och springa marathon själv, kunde man ju göra det typ varje helg, och se fram emot det och ladda under veckorna!

  Ida - yes, jobbar på det.

  Andreá - Ja, du har säkert rätt. Svårt att få i sig mer av annat då man undviker kolisar. Är ju så lätt att snaska sig till kolhydrater. Tack för tipset!

  Janne - låter bra och förståndigt.

  Emli - vet inte om det jag gjorde kallas koordinationslopp... men jag sprang ca. 100-150 meter då jag accelerade farten, och på slutet sprang allt jag kunde.

  Malin - låter som ett bra koncept tycker jag!

  johan - ja, hoppas på att den känslan håller i sig. Och fest blir det (både på dagen o kvällen)!

  Sus - Tack tack!

  SvaraRadera
 10. Hej! Du känner visst nån som fyller den tjugosjunde, tom två ;-) Lycka till på lördag, håller tummarna för dig från Vasa, hoppas på att själv oxå stå där om några år men kanske med något blygsammare tidsmål än dig.

  SvaraRadera
 11. Joanna : Oj, hur hittade du mig? :) J föreslog att vi satsar på att starta alla 4 nästa år (och kanske mini-maran för killarna?). Känner Vasa stödet!

  SvaraRadera