onsdag 14 oktober 2009

Vardagsmotion

Att få in motion i vardagen är som alla vet, inte att förringa. Genom vardagsmotionen borde vi röra på oss ganska många steg om dagen, vi borde hoppa av bussen en hållplats tidigare än den närmsta, vi borde ta trappan framom hissen, och vi borde ta en snabb promenad i samband med lunchen.

Jag gör verkligen inget av detta. Nada. Zero. Nill.

Oftast tränar jag ju på vägen till och från jobbet, jag tar nästan alltid hissen (ja, det är en onödig vana - trapporna går lika snabbt om inte snabbare), och jag äter oftast lunch i samma hus som arbetsplatsen, eller väldigt nära. Jag vet inte när jag senast var ut på en promenad ensam. Det måste ha varit i närheten av sekelskiftet typ. En promenad kan vara trevligt ibland om man har sällskap, men då ska det finnas ett mål med promenaden, t.ex. att man går på sightseeing, går med ett fik som mål, foto-walkar eller liknande. Detta är ju inte motion i mina ögon, utan mer en grej för att få frisk luft, umgås, eller för att få precis den baguetten på det speciella fiket. Men sådana promenader sker ju max en gång i veckan, och då är det inte vardagsmotion det handlar om.

Orsaken till att jag började fundera över vardagsmotionen nu, var att jag varit på resande fot mycket de senaste veckorna, och då har jag ju haft lite svårigheter att få in träning, men ändå rört mig mycket mer promenerande osv. än normalt. Idag är jag åter tillbaka i transportlöpning - stillasittande - transportlöpning - stillasittande - mode igen, och jag kommer på mig själv med att tycka att det är väldigt lätt och skönt att "bara" springa sådär en 1.5 mil om dagen, medan det är lite småjobbigt att gå 1 km i stadsmiljö. Dessutom blir det fruktansvärt kallt när man rör sig i minusgrader i jobbkläder och yllejacka, springer man och är rätt klädd är det ju hur skönt som helst!

Hur tänker ni? Är ni också lika lata som mig, eller ser ni till att få in även vardagsmotion trots att ni tränar flitigt? Kanske är det också någon läsare som har så pass aktiv vardag, att det kan kategoriseras som tillräcklig träning/ motion?

31 kommentarer:

 1. Jag är PRECIS så där "lat". Cyklar däremot gärna för då kan jag ju liksom rulla fram men GÅ. Hu nej. Dels för att jag tycker det är JOBBIGT men framförallt för att det är så himla TRIST! Det händer ju liksom inget.
  Däremot tar jag aldrig rulltrappa eller hiss (om jag inte har en packning med mig som kräver det)och det är ytterst sällan jag använder bilen. Inte ens för att storhandla. (Får plats mycket på en cykel. haha)Skulle aldrig kunna se städning som motion heller för motion/träning ska ju vara KUL och då finns det ju bara en grej. Just det. SPRINGA! :-D

  SvaraRadera
 2. Jag är superlat och tycker det är jobbigt att gå 1k. Inget jag gör i onödan. Mycket märkligt. Jag till och med hatar vardagsmotion och gillar inte det här med att bara vara ute och gå. Då kan man ju lika gärna springa eller...

  SvaraRadera
 3. Är inte din transportlöpning ett extremt effektivt exempel på just vardagsmotion då??

  Jag har 78 trappsteg upp till skrivbordet på jobbet och tar faktiskt alltid trapporna, alltid två steg i taget, med rak rygg, extremt bra benträning. Om någon tar hissen från bottenplanet samtidigt som jag tar trapporna till plan 4 så skyndar jag mig ofta för att komma först, otroligt barnsligt, men ändå lite kul...

  Till matsalen på jobbet har jag åtminstone 10 minuters promenad där jag tycker det är skönt att få frisk luft.

  Promenad, gärna på kvällen tillsammans med min fru, för att få tid att prata men det blir inte så ofta eftersom våra tre barn har aktiviteter och någon av oss ofta tränar.

  Hoppa av bussen en hållplats tidigare? Har aldrig hänt, bussresan på jobbet på 30 minu är min ställtid mellan jobb och fritid, då vill jag vegetera och slappna av.

  Vet inte vad kontentan blir av detta, men jag är nog varken speciellt vardagsmotionslat eller motsatsen...

  SvaraRadera
 4. Jag gillar att gå och jag har för kort väg till jobbet för att transportlöpa, så jag får väl ganska mycket vardagsmotion. Sitter också på femte våningen på jobbet, så det blir en del trappgående. Annars gillar jag att gå, men då gärna långpromenader och så snabbt att jag nästan blir svettig. Men samtidigt skulle jag aldrig klara mig med bara vardagsmotion. Jag måste ha mina svettiga step-pass, tuffa PT-pass, styrketräningen och löpningen för att må bra :)

  SvaraRadera
 5. Jag är sådär halvlat skulle jag nog säga. Cyklar till jobbet 10min enkel vilket jag ju självklart inte räknar som någon träning, men ibland blir man faktiskt lite andfådd i den enda uppförsbacken på sträckan och lite varm blir man allt. Men väl framme tar jag hissen. Har börjat ta 10min promenad efter maten då o då, men då mest för att se lite solljus mitt på dagen, promenerar väldigt långsamt, ofta i klackar.
  Och sedan så blir det ju träning nästan varje dag iaf och vissa dagar 2 ggr.
  Kram
  Ps: Tack för ditt mail idag :)

  SvaraRadera
 6. Jag är hundägare och får minst 1,5 timme gratispromenad varje dag. Innan vi fick barn så var det alltid power walks men vissa av rundorna har nu bytt tempo till snigelfart.

  Hur eller hur så blir det mycket promenerande.
  Jag tar alltid trappor om det bjuds och oftast gör jag fel när jag ska skriva ut dokument på jobbet vilket gör att jag får gå två gånger ;-)

  För övrigt funderar vi på att flytta närmare stan, kanske är det du som inspirerat för att jag ska få möjlighet att transportlöpa??

  SvaraRadera
 7. Jag är precis så lat som du skriver. Går absolut inte i trappor, åker gärna hiss, kliver inte av en hållplats tidigare, handlar lunch nära jobbet.

  I våras så cyklade jag till och från jobbet (drygt 5km), men blev så sjukt trött av det så jag inte orkade med löpningen på ett bra sätt, så jag la ner det.

  Jag är mao en riktig latmask som älskar att träna och vill träna hela tiden!!!

  SvaraRadera
 8. Jag försöker få in så mycket vardagsmotion som möjligt. Tar alltid trapporna och när jag reser mig från en stol använder jag inte armarna till hjälp som man annars automatiskt gör av någon konstig anledning :/ Borstar tänderna på ett ben ibland :) ...bara några exempel.

  I mitt jobb så går jag och står jag hela tiden. Det blir också en del springande i trappor på min stora maskin :)

  Visste du att folkhälsan hade varit mätbart bättre om alla jagade parkeringsplatsen längst bort från entrén på tex stormarknader för att få en extra promenad?? :)

  SvaraRadera
 9. Ingmarie - Ja det händer ju verkligen inte något när man bara går... springa är mycket effektivare; och att cykla också - fast då blir man så tusans vinglig när man handlat och cyklar hem med påsarna på styret :)

  Anna - Precis, exakt, helt sant!

  Staffan - Jag måste helt säga emot att transportlöpningen är vardagsmotion; det är ju min träning. Annars tränar jag "bara" typ 3 timmar i veckan, och inte 10 som jag trodde. Smart av dig att ta trapporna där; det borde jag verkligen införa också, och kanske promenera lite extra på lunchen också, men då har jag oftast inte lust att slösa en massa extra tid. Handlar helt om inställning här.

  BoelMaria - Det verkar vara en bra jämnvikt du har. Fortsätt så!

  Miss Agda - Du verkar också få in någon halvtimme vardagsmotion per dag. Tänk att det faktiskt finns folk som inte rör på sig mer... tror inte att du skulle vilja vara utan dina 1-2 pass med riktig träning. Hoppas ni hade ett bra backpass idag förresten!

  Joel - Ja med hund måste det ju gå på automatik att få in vardagsmotion. Smart tips detdär med att sriva ut fel dokument. Att typ dricka massor så att man måste springa på toa kanske är en annan idé :) .

  Carina - Fram för ultralöpande latmaskar! (Hur det sen går ihop). Det gäller ju att prioritera vad man lägger sin energi på!

  Daniel - Att ha ett aktivt jobb som du verkar ha ger ju verkligt bra motion. Är du inte trött när du ska träna efter en hel arbetsdag? Som latmask tycker jag ju att det vore extremt jobbigt att inte hitta parkeringsplats väldigt nära dörren, men det stämmer säkert att hälsan skulle vara bättre om vi rörde oss mer i vardagssituationer.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. (blev något konstigt med förra inlägget)

  Det går ofta inte att träna direkt efter ett arbetspass. Industrigolv kan suga musten ur benen. Jag tränar antingen före jobbet eller så tar jag ett senare pass när jag vilat benen hemma några timmar.

  Tycker du är mästare på vardagsmotion även om du är lite "lat" ;)

  SvaraRadera
 12. Kan man sitta så bör man sitta. Kan man ligga ner är det ännu bättre. Trappor är djävulens påfund.

  SvaraRadera
 13. Känns som jag försöker återhämta mig mellan passen. Delvis genom att röra mig så lite som möjligt med också genom vardagsmotion - som t.ex. cykel till och från jobbet och hundpromenader. Ja, och så "snorkar" jag som återhämtning en gång i veckan. Jag räknar det som vardagsmotion, det också.

  SvaraRadera
 14. Fy, har alltid avskytt att just gå. Mamma försökte alltid få med mig "ut och gå" när jag var liten och jag avskydde det redan då. Men springa en mil är ju inte alls samma sak! Cykla kan jag gärna göra, och "åka ner på stan med lång omväg" funkar bra. Är nog ganska så lat egentligen, borde skärpa till mig lite där. Känns ju inte så akut med vardagsmotion när man springer, men det är ju fel tänkande kanske...

  SvaraRadera
 15. Jag är precis likadan! Jag hatar vardagsmotion :) Fast jag går iofs till och från (ena) jobbet (tar typ 20min) eftersom det bara blir krångligt med kollektivtrafik.. Men i övrigt är jag fruktansvärt lat!!

  SvaraRadera
 16. Vardagsmotion ar verkligen jattetrakigt, fast jag tanker som sa att eftersom jag anda tranar ratt mycket sa behovs det liksom inte. Men de dagar man INTE tranar, och som i ditt fall nar man reser och inte kan trana sa ar det ju bra om man kan fa in nagon slags motion...

  SvaraRadera
 17. Daniel - Bra att du klurat ut ett system som passar dig.

  Floppis - Hihi, lite rätt har du nog :)

  Andrej - Så du räknar joggingturer som motion och inte träning? Du verkar också ha ett ganska aktivt jobb och får säkert in mycket vardagsmotion där.

  mialena - Jag tänker lite som du att det kanske inte är nödvändigt med vardagsmotion när man tränar... men ett alternativt tankesätt kanske inte skulle skada.

  Andréa - Då verkar du ju få in en del motion... kanske det är ok att vi är så lata?

  Petra - Ja, det kanske finns såna som är lika lata som oss, och som dessutom inte tränar. Då blir det ju verkligen inte många knop.

  SvaraRadera
 18. Även om jag har ett stillasittande jobb så rör jag mig en del. Jag tar aldrig hissen och jag går 15 min enkelväg till stationen varje morgon. Sedan är jag väl uppe och röra mig en del på jobb. Dessutom har jag inget körkort så jag promenerar om jag ska någonstans i stan (då jag inte ens har en cykel). Jag tror vardagsmotionen är rätt viktigt även om man måste få lov att vila också om man tränar som mycket som vi gör.

  SvaraRadera
 19. Jag är nog lika "lat" som du. Om inte ännu värre eftersom jag oftast åker bil till jobbet. Men det blir nästan alltid hissen upp till 6:e våningen och inte mycket promenader... tyvärr...

  SvaraRadera
 20. Jag slås mest av vädret just nu. Hur kallt det känns och lite olustigt att gå ut med yllekappa, jobbkläder, vantar och fina stövlar... samtidigt som rätt klädd löparutstyrsel är hur skön som helst att vistas ute i.

  Jag tror mest att huvudet är inställt på "Träning = kul, få komma in till en varm dusch" och det andra är "Effektiv- ta sig till/lat/ frysa om fingrarna"

  Jag vill gärna svettas ordentligt och prestera. Däremellan sitter jag nog också helst still.

  SvaraRadera
 21. Just nu tävlar vi på jobbet i vardagsmotion. Tävling med stegräknare i en månad, olika lag, du kan ju tänka dig hur peppad man är! :) det är VÄLDIGT bra för motionsmoralen, plötligt tar vi oss en kvart i kungsan på lunchen osv istället för att bara sitta. Riktigt bra!

  SvaraRadera
 22. Inte många som är ute och går frivilligt här! Har man ett jobb där man sitter still, fastnar i formuleringar när man skriver, ska hitta lösningar på problem, tar del av rätt mycket obehagliga händelser - då tycker jag att ut och gå är oslagbart. Gärna med en kollega som man samtidigt kan prata med om det som man hade pratat om sittandes i sina stolar annars. Men jag går gärna, helt privat också. Tänker nog inte på det som motion eller prestation.

  SvaraRadera
 23. Dunceor - Bra där! Dig borde vi alla ta lärdom av!

  marathonjohan - Du är alltså också en lat ultralöpare :) .

  Mia - Ännu en lat ultris :) . Hur den ekvationen sen går ihop är en gåta.

  Mikaela - Smart med tävling. Räknas då inte träning i den tävlingen? Jag tror inte att någon på mitt jobb skulle ha lust att ställa upp i en sån tävling mot mig... har ett visst rykte på min arbetsplats tror jag.

  Cecilia - Att vara ute är verkligen bästa terapin. Jag tycker mina pass till och från jobbet funkar perfekt för det. Ibland när arbetsdagen är slut, är man lite mosig i huvudet, ibland lite avig, men genom att springa blir jag oftast på toppen humör igen, och får energi till kvällen. Men då ser jag ju det som träning, och inte motion. Skönt att promenerande passar dig!

  SvaraRadera
 24. Men du ska ha CYKELKORGAR så klart! Flera stycken!Ryms MASSOR i dem! :-)

  SvaraRadera
 25. ingen vardagsmotion för mig heller, jag är också väldigt glad att jag har en timmes fys varje arbetspass och alltså helt gratis har tre till fyra fyspass varje vecka!

  SvaraRadera
 26. Ingmarie - Ah... smart! :)

  Anna - Bra att få in ganska mycket fys på jobbet; antar att det går ganska automatiskt också och att man då inte tänker på att det skulle vara ansträngning. Och välkommen hit!

  SvaraRadera
 27. Man får lägga till ett visst antal steg per tränad halvtimme på sin dagliga score, så himla smart är det! :)

  SvaraRadera
 28. Haha, jag hatar också att gå. Fast å andra sidan tycker jag rätt illa om bil också. Om man ska någonstans vill man ju dit så fort som möjligt, vilket nästan alltid innebär att cykeln är det smartaste valet. Gå tar sjukt lång tid, och ska man släpa fram en bil så ska man hitta parkering och grejer och det tar alltid massa tid. Fast det blir nog en del vardagsmotion ändå, för när jag väljer vad jag ska göra handlar det nog alltid om att vara tidseffektiv. Och då tar jag alltid trapporna istället för hissen, för då slipper man vänta. Dessutom är de flesta hissar helt sjukt långsamma.

  SvaraRadera
 29. tack, jag har varit här ett tag dock, men är lite dålig på att kommentera :D

  SvaraRadera
 30. Mikkan - Väl uppstyrt som vanligt :) . Det är vägen till framgång!

  Therese - Du är alltså för lat för att ta hissen, hihi. Nä, men på allvar - många gånger går det ju snabbare att ta sig till fots än med hjälpmedel. De är bra att ha de här benen!

  Anna - Men då var ju ett välkomnande verkligen på tiden. Och kul att du lämnade spår... då hittade jag ju din blog också!

  SvaraRadera
 31. Det här är verkligen en intressant frågeställning! Jag kan bara säga: JA, jag är superlat med vardagsmotionen. Rulltrappa. Hiss. Buss. You name it. Däremot har jag ett jobb där jag står och går HELA dagarna, men undantag för en kvart när jag stoppar i mig min lunch...känns som att det eventuellt räcker att röra på sig 8 timmar om dagen PLUS den "riktiga" träningen? Men vad vet jag..? Det blir ju en vanesak för kroppen tillslut det också, som allt annat...
  Hm...tål att funderas på, helt klart.

  SvaraRadera