söndag 4 oktober 2009

Kvalitets-sopor

Av någon anledning känns det för mig otroligt svårt att ta sig ut på en kort joggingtur, säg 5 km. Det känns inte som om det är ett tillräckligt träningspass, inte något man planerar inför, som t.ex. vid ett långpass. Att dra på sig kläder och bli svettig känns onödigt för en halvtimme. Utan att skämta kan jag säga att det för mig krävs en betydligt större ansträngning mentalt att ta mig ut på en 5 km soft-jogg än ett långpass på 25 km. Att jag har denna inställning tycker jag är lite konstigt, eftersom jag för två år sedan oftast sprang typ 5 km:s pass, och ville jag ha in lite mer träning, föredrog jag att springa två pass per dag i stället för t.ex. ett pass på 10 km.

I morse ville jag ut på en liten morgontur, men eftersom det var långpass igår, och att transportlöpa är ju inte riktigt någon idé på en söndag (om man inte jobbar söndag alltså), och att gå ut på en morgonpromenad inte riktigt är min grej (om jag ska göra det ensam). Jag beslutade mig helt enkelt för att gå ut med soporna. I träningskläder och med pulsmätare.

Läste igår om Carinas zon-pass, och efter att soporna var dumpade hade jag klart för mig att jag skulle göra något liknande - skulle jag springa en kort runda, kunde jag ju i alla fall göra den lite extra rolig. Jag delade upp passet i tre zoner (likadant som Carina), alla på 10 min/ styck. Zon 1 bestämde jag att pulsen skulle ligga omkring 135, zon 2 140-150 och zon 3 155-165 (och ju högre desto bättre).

Här är vi på väg på en höstig löptur på Staten Island. Dagens höstiga löptur utfördes dock i vackra Sverige.

Första 10 min var en skön uppvärmning på något långsammare nivå än jag vanligtvis springer. Tempot låg på ca. 6.30-6.40. Andra 10 min var i ungefär det tempo som jag vanligen springer på mina transportsträckor, och lite snabbare än det. Tempot omkring 5.40. Sista 10 min skulle alltså springas i en pulszon som är utanför min bekvämlighetszon, och det är en fart jag behöver träna mer i. Tempot låg på 4.50-5, och pulsen var oftast i närheten av 165. Avslutade med en ordentlig backe, spurtade och benen fick nästan mjölksyra. Småjoggade lite på det.

Känner mig ganska nöjd med mitt beslut att gå ut med soporna - det blev ju kvalitet av det hela; 5 km funkar också!

14 kommentarer:

 1. Det där är så jäkla häftigt. Man är ute i trettio minuter, och fattar bara inte att för många blir det aldrig längre pass än så, kanske tre dagar i veckan. Och så säger folk att de inte har tid att motionera?!

  SvaraRadera
 2. Inget fel på korta pass! Vissa av oss springer ju inte ultra vet du :)

  (ännu...)

  SvaraRadera
 3. Men vilken fin idé! Alla typer av självbedrägeri som resulterar i mer eller bättre träning är utmärkta. Jag kanske får prova det där någon gång. Dessutom lyckas man ju få ut soporna samtidigt. :)

  SvaraRadera
 4. Jo den där farten under 5min/km behöver jag också träna på oftare. men det är ju så skönt att bara mysjogga :)

  SvaraRadera
 5. Fredrika - Ja man tycker ju att alla borde ha 30 min att lägga på lite träning (istället för att sitta och gnälla att man inte hinner). Det handlar nog mest om hur man väljer att prioritera sin tid. Jag tycker ändå att 5 km är en fullt god och tillräcklig sträcka!

  mialena - Nej absolut inte. Jag tycker bara att det är svårt att komma sig iväg på korta, snabba pass.

  Kaaja - Idag fungerade faktiskt självbedrägeriet alldeles utmärkt. Mera sopor åt folket!

  Andréa - Ja visst är det skönt att mysjogga, och det är väl det som man kan göra med gott samvete nu när det blir höst, men jag måste verkligen få in den farten, så att det liksom inte känns onaturligt och stelt att springa den farten.

  SvaraRadera
 6. Låter som en rikitgt intressant zonindelning. Ngt jag borde göra också.. :) Komma utanför confort zone!

  SvaraRadera
 7. Bra där!!

  För min del ser jag det som en oerhört kul och spännande utmaning nu att se hur långt från min comfortzone som jag kan ta mig. Då krävs det ibland lite kortare snabbare pass. Jag har mysjoggat länge nog nu:)

  SvaraRadera
 8. Tror att variation alltid är bra! Både för kropp och knopp. "Våga" testa lite annat och du ska se att det händer grejer även på LÅNG passen! :-)

  SvaraRadera
 9. Bra Fröken snork, lite kvalitet. Oh att gå ut med soporna behöver ju inte vara så tråkigt. Jag har skrivit till dig på facebook.

  SvaraRadera
 10. du har en sån skön inställning. me like!

  SvaraRadera
 11. Lotta - Det krävs ännu väldigt stor ansträngning för mig för att komma utanför comfortzonen, men med mer träning där antar jag att det blir lättare. Vi få peppa varann för det!

  Carina - Va? Men får man inte fortsätta mysjogga, sådär lite på sidan om? Mysjogga är ju bästa sysselsättningen som finns! Tack för inspirationen för passet!

  Ingmarie - Det har du säkert rätt i - för att utvecklas även på långa distanser, måste man träna lite mer fart också.

  Anna - Yes; och nu blev det faktiskt två kvalitetspass denna vecka; något jag tänkte försöka hålla. Tack för ditt meddelande :)

  Träningsglädje-Sara - Tack! Jag kanske borde ta på mig ansvaret att gå ut med soporna lite oftare, och inte bara säga - öh - någon borde gå ut med skräpet...

  SvaraRadera
 12. Klart man får mysjogga, fast inte bara!! måste blanda ;-)

  SvaraRadera
 13. Såna pass är inte att förakta! Speciellt inte när de inte tar längre tid än det tar att gå ut med soporna :)

  SvaraRadera
 14. Carina - Vilken tur :)

  marathonjohan - Tänk om det alltid tog så lång tid att gå ut med soporna... och tänk om man alltid fick ett kvalitetspass på köpet.

  SvaraRadera