söndag 5 april 2009

Core-update

Jag startade en liten utmaning för mig själv för nästan en månad sedan. Utmaningen innebar att få in en rutin på att träna core, och varje dag köra lite bålövningar, som är ack så viktiga för löpare. Här kan ni läsa om utmaningen.

Målsättningen var 200 övningar varje dag. Att göra core övningar varje dag har jag hållit, med undantag för förra lördagen då jag gav mig själv ett ok på att hoppa över coren då jag sprungit marathon. Att göra 200 övningar har jag dock varit lite mera, för att säga det snällt - "flexibel" med. Ibland kanske det har blivit 120 och vissa dagar 300, men det känns ändå ok för mig. Det är ju inte antalet jag är ute efter, utan kvaliten i övningarna. De flesta dagar skulle jag verkligen inte ha gjort coren om jag inte haft det som utmaning, och det tar verkligen inte många minuter bara man tar fram ett underlag och slänger sig ner på golvet.

Core är viktigt: Men kunde man inte ha haft lite variation i upplägget? Så tro inte att du följer något som Kallur "uppfunnit". Men övningarna är bra!
Ja, jag tror jag fattar. Core är viktigt för löpare. Men måste säga att jag blev ganska sur när jag öppnade senaste Runners och såg att artikeln "Träna core som Kallur" hade identiskt upplägg med den den artikel som fanns i den amerikanska versionen som jag köpte när jag var i USA i februari. När jag för två veckor sedan var i London, och skulle köpa den brittiska Runners fick jag nog. Igen samma upplägg, EXAKT samma positioner på bilderna osv. Två identiska core artiklar fick vara nog, jag vägrade lägga 7 sterlings på en tidning med igen samma artikel.

Har jag då sett någon effekt? Ja det tror jag, eller det är ju svårt att säga. Jag känner mig mycket smidigare i bålen, och med de core övningar jag gör får jag ryggen ordentligt utsträckt också, något som är bra när man sitter hela dagarna. Och jag tror också att jag tänker på hållningen bättre när jag springer, och det ville jag ju åt.

Jag tänker således fortsätta med core-utmaningen, någon mer som hänger på nu? Andrej hoppade på senaste gång, jag vet dock inte hur det gått för honom.

11 kommentarer:

 1. AJJJJJ!
  Där trampade du på en öm core... öh, jag menar tå.
  Satan i gatan!
  Men nu är pilatesbollen införskaffad. Och har läst om sonens store idol (Bruce Lee) som gjorde core-träning till en religion. Fick honom att överleva en mkt svår mc-olycka. Och vem vill inte va som "Brucan"?
  Fr-o-m denna vecka: Core träningsfria dagar.

  SvaraRadera
 2. Ah! Jag hänger gärna på - men behöver inspiration om vad för ryggövningar man kan göra.. *dammar av pilateskunskapen* Jag kommer nog inte att sätta ett antal reps på övningarna utan bara att jag SKA göra det varje dag.

  SvaraRadera
 3. Jag hänger med:) Fast bara två gånger i veckan.
  Det känner jag räcker fint för mig:)

  Bra initiativ, hoppas att fler följer dig!

  SvaraRadera
 4. Vad kul att ni är med! Jag bara måste ha det som ett litet "måste", annars blir ingen core av, och jag blit till en hö-säck.

  SvaraRadera
 5. Oj oj, det var en hög målsättning!
  Jag som har lagt till core-träning en dag i veckan (utöver mina "vanliga" styrkeövningar som jag kör ihop med överkroppspasset) och jag tyckte det var duktigt... :)
  Jag verkar ha relativt lätt för att bygga muskler även där. Så det funkar för mig! Kämpa på, jag tycker att 120 reps per dag är VÄLDIGT duktigt!

  SvaraRadera
 6. Vad slött av dem att ha samma artikel i båda tidningarna! Ibland köper man ju båda versionerna av en tidning, det måste de väl förstå?

  SvaraRadera
 7. Jag önskar att jag hängt med på utmaningen, men jag känner mig själv allt för väl... hemmaträning är inte min cup of tea, jag får aldrig nånsin tummarna ur :(

  SvaraRadera
 8. Malin - tack tack! Jag är ju i en svacka med styrketräning över huvudtaget just nu, så då behövs ju coren som extra.

  Sus - Ja men visst! Och dessutom var det ju samma poser i den brittiska också, som jag då vägrade att köpa.

  Anna - Ja men hoppa på nu bara! Fast du kanske också kör en del styrketräning annars, och får in core på det sättet?

  SvaraRadera
 9. Visst är det viktigt med core, men varje dag?? Coremusklerna behöver ju också vila..

  Lät föresten väldigt kul med "långpassdöden"! Jag skulle vilja vara med på sånt, får kolla upp om det finns nåt liknande häromkring!

  SvaraRadera
 10. Andrea - ja kanske inte optimalt, men om jag inte har på schema att göra dem varje dag, är det allt för lätt att hoppa över!

  SvaraRadera
 11. Ja för tusan, jag är med - nåt att lägga till tåhävningarna-medan-man-bostar-tänderna! Några färre än 200 till att börja med dock, och inte förrän mara-ontet är borta :)

  SvaraRadera