tisdag 14 april 2009

Vader och "vardag"

Tillbaka till vardagen, dock tillfälligt. I träningsväg har jag fått njuta av transportlöpning i alldeles extremt bra förhållanden. Lite kyligare på morgonen, vilket passade bra då jag ändå hade lust att dra upp tempot, och varmt väder, lätt blåst på hemvägen då jag tog en extra sväng. Totalt ca. 19 km löpning.

Mirakelkur för vader, anyone?

Jag har dock känt av något i vaderna/ bakom knä senaste veckan, lite extra stel liksom. Jag tror det beror på en kombination av mycket cyklande, mycket löpning, och en del promenerande (men vem kan sitta inomhus i sånt här väder?). Har försökt att stretcha vaderna, och det verkar hjälpa en del. Jag får se till att vila lite kommande veckan, men är det någon som har lite extra tips på rehab-övningar, andra knep, för att hjälpa vaderna att återhämta sig?

Och så en liten påsksammanfattning:

Godis har jag faktiskt inte ätit de 16 senaste åren av mitt 27 åriga liv, så chokladägg blev det inte under påsken, däremot en massa riktiga ägg, och annat gott. Gjorde ett väldigt gott olivbröd med rosmarin, mmm...

Precis när man fått in vanan att vara ledig, träna dagstid, sova längre, ta en tupplur efter lunchen, mys-promenera i det vackra vädret, små snaska på allt man kommer över. Ja, då är det plötsligt vardag igen. Men det gör inget. Jag gillar vardagen. Fast den kommande veckan blir inte riktigt vanlig vardag, men i alla fall.

Påskveckan började lite lågt gällande träningen. Kände mig lite sliten, och inte riktigt på topp. Senare delen av veckan kom jag dock igen, och gjorde ett bra slut, vilket känns bra då annat kommer emellan kommande vecka.

16 kommentarer:

 1. Tyvärr inga bra vadtips men 19k människa! Bra jobbat. Vaddå inte ätit godis på 16 år?? Bara godis eller glass o kakor o allt annat som är farligt för magen? Antar att man inte saknar det efter 16 år. Vanligt smågodis kan jag också vara utan men jag gillar glass o choklad för mycket för att avstå. Ta det lugnt med vaderna och fortsätt njut av de härliga mornarna.

  SvaraRadera
 2. Åjo, visst har jag ätit glass o kakor o andra sötsaker, det är bara just godis som jag inte käkar. Glass måste jag erkänna att åker ner mer eller mindre varje dag. Utan att skoja... lite dålig vana, men det är ju så gott. Lite frusen mjölk brukar maken säga att glass är :)

  SvaraRadera
 3. nån mirakelkur känner jag inte till =( Men Voltaren är helt OK! =)

  SvaraRadera
 4. Hoppas vadontet ger med sig. Alltid trist med känningar :(

  SvaraRadera
 5. Kanske zonsalva. Den tar bort smärta och är antiinflammatorisk. Men skall ju kombineras med, om inte vila, så åtminstone lugn träning = inte 19k. Galning!!

  SvaraRadera
 6. Inget godis på 16 år? Låter omöjligt för mig som har en nära relation med godisskålen. Men bra där!
  Tur att glass finns iaf.

  Har ingen mirakelkur för vaderna, det är väl vila och stretch som gäller.

  ”Stå upprätt och ta ett rejält kliv bakåt. Lägg tyngden på det främre benet samtidigt som du böjer det lätt. Det bakre benet är rakt och hälen ska ha kontakt med golvet under hela övningen. Om du inte känner tillräckligt mycket i vadmusklerna så sjunk djupare ned/framåt, var noga med att hälen fortfarande har kontakt med golvet”

  SvaraRadera
 7. Känner mig som fel person att tipsa eftersom jag just nu är skadad men balansplatta är superbra för stela/slitna muskelfibrer!

  SvaraRadera
 8. ...och jag jobbar natt! Därav det sena/tidiga tipset : )

  SvaraRadera
 9. Excentriska tåhävningar håller vaderna i trim. 3*15 varje dag och varje ben, rejält tråkigt men nyttigt.
  Tricket är att resa sig med bägge fötterna, men sedan gå ner på en fot. Se till att stå på en pall eller ett trappsteg så att foten kan komma djupt ner.

  SvaraRadera
 10. Cicci - ja, får testa vila först, sen som ett andra steg volatren.

  Anna - är väl lite smällar man får ta som manisk löpare :)

  Andrej - hehe - galning kan du vara själv. Eller - galningar är vi alla :) .

  Janne- tack för tipset, ska testas.

  Ida - aa, balansplatta. Kanske vore nåt.

  SvaraRadera
 11. Niklas N - brukar försöka att göra lite tåhävningar på jobbet ibland, men ska tänka på dina teknik-tips. De verkar bra, tack!

  SvaraRadera
 12. Mmmm. glass är jag farligt beroende av, var tvungen att dra ner rejält på det där när en 2 liters gräddglass försvann på bara några dagar. :-)
  Nu har jag dragit ner och försöker hålla mig till glass endast en dag i veckan annars är risken stor att jag återfaller i gamla mönster igen.
  Och att avhålla sig från godis, det kanske är nästa beroende att ge sig i kast med :-)
  16 år jag är gött avis..

  SvaraRadera
 13. Piratfarsan - 2 liters glass försvinner här också ganska snabbt, men tränar man mycket behöver man ju energi. Men detdär med att ha ett mönster att äta glass nästan varje dag är något jag borde bryta, inte för att hålla igen på kalorier, utan för att hålla det mer "festligt" med glass. Äter man det varje dag, är det ju snart inget speciellt. Kanske efter sommaren... :)

  SvaraRadera
 14. Jag har totalt missat att du var med på Linnéa-träningen - jag missade dessa omtalade intervaller där folk tydligen flög fram. Hoppas att du ger oss en ny chans snart igen - jag ska hojta till när vi kör Tanto-backar, det är de bästa passen och uppvärmningen är uppvärmning - och kvalitetsträningen är kvalitet. Tips är att inte springa till jobbet den morgonen :)

  SvaraRadera
 15. MaratonMia - jovisst kommer jag med igen! Inte denna vecka då jag befinner mig på andra sidan jorden, men kanske nästa :)

  SvaraRadera
 16. Jag har ofta problem med vaderna. Dessa problem beror som regel också på andra stela muskler. Att sträcka ut baksida lår och flexa foten så att vaden hänger med är ett tips. Dörrpoststretchen hjälper mig ofta.

  SvaraRadera