söndag 5 april 2009

Långpassdöden 2

Idag var det alltså dags för Långpassdöden, och en test av andra varvet på Stockholm marathon banan. Hade sett fram emot passet då jag inte körde något långpass igår, och blev verkligen inte besviken.

Vi samlades vid Saga Motion på Söder, där Fia-Lotta hade ordnat med ombyte, dusch och bastu. Tack för det! Vädergudarna från igår hade antagligen ersatts av prao-elever, så det var lite trist väder, men bra springväder. Jag hade ju inte träffat någon av de övriga tidigare, liksom också var fallet för de flesta. Olika åldrar, löpstilar, bakgrund, mål, men alla med samma passion för löpning.

Ett gäng taggade löpare.

Fia-Lotta söker kontakt.

Banan startade alltså från Söder, och fortsatte över Västerbron till Kungsholmen, längs Kungsholmen in mot city, mot Östermalm ut på Djurgården, längs Strandvägen, Gamla stan, till Slussen, och "hem" till Saga Motion vid Mariatorget.

Snabbpaus vid centralen.

I synnerhet första delen av banan kändes det väldigt lätt för mig. Farten vi höll låg omkring 5.45-6 min/km, ganska optimal fart. Djurgårdsslingan tog lite mer på krafterna. Där är det ju lite backar, och jag kortar alltid ner stegen, sänker farten i uppförsbackar, något som de andra inte verkade göra. I stället är jag ganska bra på att "rulla" nerför, och kunde komma i kapp det jag tappat uppför. Sista kilometrarna kändes lite tunga, och benen kändes lite stumma. Det är kanske inte så konstigt efter marathonet förra veckan, och över 10 mil löpning under veckan.

Av FIa-Lotta lärde jag mig ett annat sätt att se på marathon. Rena rama intervall-loppet. Hon körde tydligen med en strategi att se allt mellan vätskekontrollerna som intervaller. Mycket krut finns i denna tjejs ben!

Jag träffade också Lisse, vars blog jag läst tidigare, och varit/ är så imponerad av. Hon deltog för två veckor i TEC, och sprang 100 miles, alltså 16 mil. Jag säger det på ren svenska - 160 km! Otroligt härlig och inspirerande tjej!

En av killarna i gänget övertygade mig också om att jag faktiskt behöver en ny pulsklocka med GPS funktion. Han hävdade att det som inte registreras på den, aldrig genomförts. Träffade också Linnea-löparen Ingrid, som tränar för sitt första marathon, som hon har som mål att avklara innan hon fyller 50. Det kommer nog inte att bli några problem med den saken.

Totalt blev passet 22 km, och 2 h, 11 min. Medelpuls 153. Tempot var precis under 6 min/ km, alltså ca. 10 sek. långsammare än marathonfarten jag höll förra veckan.

En liten försmak för närfighter fick man även under passet. Bra att öva upp armbågarna, och att andra springer en i fötterna :) . Jag hakar säkert på Långpassdöden-gruppen igen! Var redan vissa spekulationer om ett 30 k pass i maj.

16 kommentarer:

 1. Ja kan tänka mig att man vill ha ny zoom efter ett tag, den har inte jättelång räckvidd men annars känns kameran superbra! Ja passet blev bra

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat. 22km är inte lite de... Jag kan rekommendera Garmin forerunner 305, pulsklocka med GPS. Riktigt
  bra. Fick den i present igår. Superlycklig! Vill bara ut o använda den nu!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker inte att du var ett dugg snorkig utan bara genomtrevlig. Det var kul att prata i bastun:)

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat! Och bara en vecka efter maran... starkt!

  SvaraRadera
 5. Garmin forever. Köp den och du är riktigt fast i träsket. För övrigt briljant jobbat- som alltid!

  SvaraRadera
 6. cicci - härligt!

  Träningsfreaket - förstår din lycka :)

  Lisse - Tack :) . Och det samma! Hoppas vi träffas igen snart!

  Anna (orka mera) - Tack. Fast jag kände mig lite seg i benen i slutet... men jag skyller på maran.

  Anna - Åh, jag är så sugen på en sån! Och nästa helg är det vi! :)

  SvaraRadera
 7. Hej-hej! Jättekul att träffas idag. Som alltid så himla kul att springa ihop och småsnacka ibland och bara springa och puppa in sig och känna att man är omgärdad av likasinnade ibland. Vi är liksom allierade och vet en hemlighet som långt ifrån alla vet - det är så j-a underbart att springa. :D

  Kram från Fia-Lotta!

  SvaraRadera
 8. BRa jobbat! Du som redan sprungit en mara på senaste veckan! Kul med nya inspirationskällor!

  SvaraRadera
 9. Kul att du får träffa likasinnade. Löpning är ju en ensam sport för "järnskallar". Grattis till detta. Du kommer att växa ännu mer som löpare.

  SvaraRadera
 10. Starkt jobbat! 22 km är inte fy skam måste jag säga! Kul att springa med "likasinnade" även om jag personligen föredrar att springa ensam.. så oartigt att springa med någon om man har hölurarna intryckta i öronen.. ;)

  SvaraRadera
 11. Duktigt och du, Garmin forerunner 405 rocks!!! Det är SÅ roligt att springa nu !!!! :0)

  SvaraRadera
 12. Visst är det roligt att springa i grupp ibland?! Man glömmer bort att det faktiskt är ganska jobbigt emellanåt... :)
  Vet inte hur det ska bli ändringen på gymmet.. :( Hot fungerar ju i alla fall inte. Trist. Men så är det! Jag hänger inte läpp. De som dyker upp är alltid nöjda och glada, det tycker jag är huvudsaken! :) GLAD PÅSK!!!

  SvaraRadera
 13. Fia-Lotta - ja men visst är det så! Mera långpassdödar! :)

  Magdalena - kul faktiskt att träffa likasinnade; man kunde ju lätta sitt hjärta med en massa löparsnack.

  Andrej - hoppas det!

  Lotta - springer också oftast ensam, så det var kul med sällskap.

  Pain - oj oj... den är såå överlägsen på önskelistan just nu!

  Malin - precis!

  SvaraRadera
 14. Låter som ett underbart pass.

  SvaraRadera
 15. marathonjohan - Visst var det så!

  SvaraRadera
 16. "En av killarna i gänget övertygade mig också om att jag faktiskt behöver en ny pulsklocka med GPS funktion. Han hävdade att det som inte registreras på den, aldrig genomförts"

  Haha, jag håller med ;)

  SvaraRadera