torsdag 23 juli 2009

Tusingar - som mästarinnan?

Jag är riktigt usel på att springa intervaller. Snabba intervaller, tröskelintervaller, backintervaller osv. Jag har helt enkelt inte lust. Anna är dock intervallernas mästarinna. Hon springer kvalitetspass flera gånger i veckan, och har en förkärlek till tröskelintervaller. Därför är Anna så snabb. Jag vill också vara snabb, eller i alla fall få känna lite mer snabbhet i benen än jag gör nu.

Intervallpass har egentligen lyst med sin frånvaro ända sedan innan Stockholm marathon i slutet av maj, med undantag för lite fartökningar och fartlek vid ett par tillfällen. Orsaken är väl dock legitim, eftersom jag haft ett runners knee som gnällt, ultraloppet kom emellan med följden att kroppen, eller främst benen behövde få återhämtning. Nu kan jag inte se några hinder för att inte köra intervaller. Och skulle det bli några intervaller innan min lugna vecka, var det idag som det gällde.

Laddade med lite extra energi under eftermiddagen, för att absolut inte ha några undanflykter att inte göra intervallerna. Hade dessutom mina Asics Speedstars, som ju bara inbjuder till intervaller. Planen var att köra tusingar, i 4.40 -4.45 fart, eller främst att testa om den farten kunde passa, och sen justera. Antalet minst 4; något jag ska försöka få ökat på, men jag tyckte ändå att fyra tusingar skulle vara lagom efter så lång intervall torka.

Ett bra team - mina ben och mina speedstars

Började med lugn jogg/ uppvärmning ut från stan ca. 2 k innan jag började med intervallerna. Första intetrvallen gick i 4.40 fart, och kändes ok, men ganska lång. Jag brukar i allmänhet vara lite dålig på att vila mellan intervallerna, och hade därför bestämt att jag skulle promenera en ordentlig bit mellan intervallerna; så det blev ca. 200 m. lugn promenad mellan, varefter jag började jogga, och joggade 100 m. innan jag körde igång med nästa intervall. Andra intervallen gick ungefär i samma tempo. På tredje intervallen fick jag motvind, och jag fick kämpa ordentligt för att hålla 4.45 tempo. Sista tusingen var egentligen den som kändes lättast, och jag tror att den landade på 4.39 fart. Pulsen låg på omkring 165 på alla intervaller. När jag ändå var igång drog jag också tre backdrag där backar uppenbarade sig.

Det som kändes mindre bra med tusingarna var att jag tyckte att det var svårt att få en avslappnad löpning, det kändes liksom som om steget var lite stelt och ansträngt. Jag försökte testa att ändra steget enligt pose-metoden, och det verkade fungera bra när man springer snabbare. Jag antar att ett mer avslappnat steg kommer då benen blir vana vid fart; eller?

Nöjd var jag med att jag inte kände att någon mjölksyra var nära, och andningen var inte så ansträngd heller. Och det kändes som att passet gick väldigt snabbt; wrooom - och så var 11 k avverkade. Nu, en dusch och en halv liter cola senare känner dock i benen att de jobbat lite mer än vanligt, och kommer att vara tacksamma om de får lite stretch.

14 kommentarer:

 1. Bra blogg du har, jag har fått mycket att fundera på! Varör kör man intervallträning när man tränar inför långlopp? Det trodde jag att man bara behövde göra om man var kortdistansare??? JAg vet mao ingenting...

  SvaraRadera
 2. Att du hade svårt att få till en avslappnad löpning i den högre hastigheten är nog något som de flesta får när de ökar hastigheten, det tog ganska många intervallpass innan jag började känna mig avslappnad med de högre hastigheterna.. Nu känner jag mig stel först när jag går under 4 minuterstempo så kämpa på så mjuknar du snart upp när du börjar vänja dig med den ovana hastigheten.. Kul att Pose verkar ha funkat på dig också, jag är ganska såld på den metoden, och precis som du säger, den verkar funka bättre när man höjjer hastigheten lite.

  SvaraRadera
 3. Kul! Jag ska köra intervall imorn! Antingen tusingar eller trehundringar. Hoppas de går lika bra som dina :)

  Vad är det för skor? Har itne hört talas om de innan.. Är de mkt lättare än "vanliga" skor? Funderar på att unna mig ett par lättviktsskor snart..

  SvaraRadera
 4. Nice! Nu har du tagit ett stort kliv mot att springa snabbare (även fast du i min värld spirnger jättefort). Jag längar tills jag får springa mina första tusingar, det låter så seriöst! :D

  SvaraRadera
 5. Det är det som är roligt med intervaller. Behöver inte vara många meter för att det skall hopa sin till milen i slutändan. Och fort går det. Gött!!

  SvaraRadera
 6. Du är nog duktigt du, inte kan jag säga mycket mer än det! :)
  Jag gillar inte intervaller heller, åtminstone inte medan jag springer dom, men under vilan mellan intervallerna så har återhämtningen blirvit såpass mycket bättre att det känns bra igen! ...ända tills jag börjat springa följande intervvall ;)
  Jag vill också bli snabbare, därför tvingar jag mej igenom intervaller nu som då. Borde nog göra det lite oftare dock!
  Trevlig träning!

  SvaraRadera
 7. Vad bra du var Fröken Snork och tack för dina fina ord. Visst går ett pass snabbt, man hinner knappt blibka förrens det är över när man kör intervaller. I alla fall känns det så. Jag tror det har att göra med att man är så inne i det man gör för tillfället så klockan bara tickar på. Kör nu tusingar varje vecka efter din viloperiod. Du ska se att antalet kommer att utökas, du kommer känna dig snabbare och variationen med långpass och intervaller gör löpningen roligare. Inte för att jag tror att du behöver känna att den ska bli roligare för jag tror du verkligen gillar att springa. Bra att du höll samma fart på varje tusing!!!

  SvaraRadera
 8. Grymt bra gjort! Bara att komma ut och ta sig an tusingarna är bra! Det verkar annars som att både du och jag helst bara går ut och springer i nåt mystempo och har det gott...
  I helgen ska det bli intervaller här också hoppas jag.

  SvaraRadera
 9. Propp - Tack! Jag vill även bli snabbare på kortare distanser... men intervaller är ju också bra för långdistansare. Intervaller är väldigt gynsamt för konditionen och speciellt återhämtningen, och antagligen också för benstyrkan. Jag är ingen expert på hur man ska träna för diverse distans man satsar på; lönar sig säkert att läsa på lite.

  Piratfarsan - ligger nog mycket i det du säger. Får hoppas att löpsteget kommer mer naturligt efter ett tag. Och med pose metoden... känns effektivt verkligen; fast man känner sig lite högfärdig då man springer så... jag måste liksom koncentrera mig till fullo, och kan inte se på folk jag möter :) .

  Andréa - Mina Asics Speedstars köpte jag i USA i höstas just för att de var så lätta (och läcker färg). Tror tyvärr inte de säljs i Sverige. De har ingen dämpning fram, så jag är ändå lite rädd att använda dem för mycket. Asics har väl en väldigt smidig och lätt tävlingssko på marknaden här nu också... kanske något att kolla upp?

  Susanna - Ja, det känns faktiskt som att det var ett steg mot att komma igång med intervaller igen, efter intervalltorkan. Mera tusingar ska det bli; och vips kommer du att vara igång med dem också.

  Andrej - ja det var väldans vad det gick fort! Kanske inte själva tusingarna, men hela passet som helhet!

  Liza - Kanske kan man lära sig tycka om intervallerna till slut. Vem vet? :)

  Anna - Tack för inspirationen! Att köra tusingar en gång i veckan ska jag faktiskt försöka; med förutsättningen att kroppen är hel. Verkligt konstigt att kilometrarna tickade förbi så snabbt... och det är säkert som du skriver; ännu roligare med variation.

  marathonjohan - Vi måste väl bara bestämma oss för att klämma in intervaller. Då kanske samvetet under mysjoggandet också är bättre.

  SvaraRadera
 10. När jag kör intervaller så känns det som att det är någon annans ben som tillfälligt är klistrade på min kropp. Konstig känsla.... Betyder nog att jag bör träna mer på intervaller kanske....

  SvaraRadera
 11. Nu är jag tvungen att ta tag i det här med långa intervaller. Nu när både du och MarathonJohan är så duktiga...

  Nej, jag tackar för påminnelsen! Så lätt att "glömma" dessa intervaller ;)

  SvaraRadera
 12. Marre - mera intervaller till oss!

  Janne - du får lova att påminna mig tillbaka om ett tag. Jag glömmer också intervaller väldigt lätt... undrar varför?

  SvaraRadera
 13. Jag är också en som gärna byter ut intervallpassen mot långpass eller möjligtvis ett tempopass. Börjar bli bättre, eftersom jag märker stor skillnad när jag knyter näven och tränar mer intervaller eller backar. Känner du för en utmaning? :) Flest utförda intervallpass under augusti månad...!? Kanske skulle tagga oss lite mer? ;)

  SvaraRadera
 14. Malin - ja visst är det motiverande då man märker förbättring som intervaller ger! Måste dock vara lite tråkig gällande utmaningen... gillar inte att lägga press på mig själv med träningen, och har redan core-grejen. Men vi ska se till att peppa varann med intervall-påminnelser!

  SvaraRadera