onsdag 15 juli 2009

Inte min kakbit, men en del träning

Det här med cyklingen. Ja, det är inte riktigt min grej - inte min bit kaka. Eller, det blir roligare och roligare då jag kommit igång, och faktiskt kan se det som träning. Men, jag är faktiskt inte bra på att cykla, i alla fall inte snabbt.

Jag blir omcyklad av damer i högklackat, folk som snackar i mobilen, människor av diverse storlekar; kortare, längre, mindre, större, ännu större, yngre, äldre, kostym-nissar, turister på Stockholms-cyklar med gummidäck, hippien på mormors gamla cykel, super cyklister med sina racers och road-bikes, tanter med matlådan tryggt placerad i cykelkorgen på sina Sjösala cyklar, gubbar med fjädrade sadlar och reflexband runt byxbenen. Ja, jag är en enkel match för dessa.

Utrustningen kan jag inte heller klaga på; eller vad sägs om min halvår gamla Trek-hybrid som kostade mig 8000 spänn (på rea), slimmad jacka, triathlon-glasögon så att flugor inte ska landa i ögonen.

Men är man dålig på något är det väl bara att inse det, och träna ifall man vill bli bättre. Man blir bra på det man tränar heter det väl. Att jag kommer att stänga in mig själv i någon spinningsal under vintern tvivlar jag starkt på, det är liksom inget för mig, fastän jag vet att det skulle vara bra. Att jag ska bli riktigt bra på att cykla ser jag inte heller, men bättre måste jag väl kunna bli.

Då är det väl bara att träna då:

Åh, är det inte vackert?

Eftersom jag idag var uppe extra tidigt testade jag ett löppass hemifrån och hem igen, ca. 9.5 km på knappa timmen, ganska snigelaktig fart alltså, men känslan var ändå relativt bra. Mellanlandade hemma, käkade frukost nr. 1, drack kaffe och kollade tidiga morgon nyheter. Drog sen på mig cykelkläder, packade ner lite grejer för jobbet, och cyklade en stor omväg till jobbet, där dusch, ombyte och frukost nr. 2 väntade. Kl 08.10, och en timmes löpning och 40 minuters cykling avverkade. Najs.

Morgonstund har guld i mund :)

I takt med att längtande blickar kastades ut genom fönstret, växte också lusten för att träna ytterligare. T.o.m. göra dagen till en riktig träningsdag. Bestämde mig för ett längre cykelpass på hemvägen, och det blev 90 minuters trampande med några kilometer långa intervaller i solskenet. Jag cyklade i lägre växel och höll en ganska hög kandens, då jag förstått att det gör att löpsteget sabbas minst om man cyklar så. Med en medelpuls på 120 vet jag inte hur mycket träning jag fortfarande tycker att dethär är, men i alla fall var vädret för bra för att låta bli att cykla. Efter cyklingen lite skaka-loss löpning i 15 min. som gjorde benen gott. Och samtidigt kunde jag bevisa för mig själv att man inte måste ha semester för att kunna ha en träningsdag. Inga andra intressen eller måsten och nästan inget annat umgänge fungerar också lika bra (träningsumgänge, frukost-, lunch, middags-umgänge funkar ännu).

Nu återstår den obligatoriska coren, och lite belönande stretching - men först måste middagen få sjunka.

15 kommentarer:

 1. Åh vet exakt vad du menar. Är så frustrerande att bli omcyklad av alla när man själv har på sig träningskläder... Nåja, man får ta dem i löparspåret istället!

  SvaraRadera
 2. Jag har heller aldrig trott att cykling varit ngt för mig men nu har jag fått en del arbetskamrater som cyklar och de har onekligen gjort mig nyfiken:0) Vilken dag du haft ;0)

  SvaraRadera
 3. Att du orkar så mycket träning så tidigt! Men bra jobbat! :)

  SvaraRadera
 4. Fasen girl! Du är ju enorm ju :). Antar att din sömn är sitt guld värd. Kram!

  SvaraRadera
 5. Och jag som tyckte att jag var duktig som fått in två löppass under dagen. Och jag har semester...
  Tjusigt tränat!!
  Jag brukar spinna en del på vintern, men har svårt för cykling i livs levande naturen. Lite märkligt. Med tanke på att jag älskar att spriga ute, men avskyr löpband. Har märkt att spinnigen ger oönskade bieffekter på löpsteget. Spinner jag för mycket blir jag "framtung". Inget du märkt av efter sista tidens cyklande?

  SvaraRadera
 6. Misströsta inte. De kepsgubbar som cyklar om dig har förmodligen cyklat fram och tillbaka till sina jobb de senaste 50 åren - oavsett väder! De är sega som tusan och inget man ska tävla mot. Ge det lite tid så ska du se att du kommer in i det. Jag är frälst :)

  SvaraRadera
 7. vilken häftig träningsdag. snacka om att vara effektiv!!!

  www.traningsgladje.se

  SvaraRadera
 8. Den ädla konsten att göra träningen till en naturlig del av vardagen. Härlig läsning!!

  SvaraRadera
 9. Bra jobbat! Hammarby Sjästad? :)

  SvaraRadera
 10. Jo mkt vackert! Snacka om guld ...
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 11. Du kanske har samma otroliga pannben i cyklingen som i löpningen, du kanske inte cyklar fort men du kanske kan hålla på hur länge som helst.

  SvaraRadera
 12. Ida - ja visst är det så - eller så får man ta dem nästa år!

  Pain - cykling borde ju funkera för de flesta; bättre än löpning med tanke på knän osv. Kanske dina kolleger tränar för Botniacyklingen?

  Andréa - allt var ju väldigt lågintensivt, så orkar man ju mala på några timmar.

  Christoffer - jo, visst är sömnen viktig; men så kan det också vara glud värt att man sitter på rumpan hela dagarna på jobbet. Ibland en fördel :).

  bureborn - tack! Och jo, jag blir genast framtung när jag cyklar. Man får koncentrera sig lite extra på att hålla huvudet högt och ryggen rak när man springer!

  Anna (orka mera) - Visst är det så!

  Puma - funkar ju bra när det är extra ljust både morgon och kväll!

  Daniel - ja, det är en konst detdär, men bara man får in träningen naturligt, blir det ju onaturligt om man inte tränar en dag... något saknas liksom då.

  Åsa - Yes, Sjöstaden är det.

  Cicci - bäst att man tar vara på dessa tidiga sommarmornar!

  Piratfarsan - haha... kanske jag borde planera in en 12 h cykling nån dag på semestern? Då måste jag absolut se till att ha riktiga cykelbyxor med stoppning!

  SvaraRadera
 13. Finns mycket i cyklingen som gör nytta för löpningen:
  * låg intensitet ger de där återhämtningspassen som iaf jag är för bekväm för att ge mig ut på. springa en halvtimme med 130 i puls, jo tjena...
  * andra muskler än löpmusklerna får jobba
  * samma behov av coremuskler

  skall du börja cykla på riktigt, eller iaf mer regelbundet så är SPD-pedaler en given investering. Ger mer träning för baksidorna, men se upp för oväntade stopp i början :)

  SvaraRadera
 14. Låter ju som en grym träningsdag, ja, grym i den bra betydelsen alltså...
  Själv tycker jag att det kan vara "avslappnande träning" att cykla. Fast jag kör sällan pass mer än 30km så det handlar ju bara om någon timme eller kanske halvannan.
  Löpning regerar!!

  SvaraRadera
 15. Niklas - cykling är verkligen bra omväxling till löpningen, så det kan vara bra att få in mera av den varan.

  marathonjohan - Vissr regerar löpningen - med hästlängder, men som avslappnande träning passar det ju bra. Fast lite frustrerande när man inte får upp pulsen när man vill det.

  SvaraRadera