fredag 24 juli 2009

Pose med axelbördor

Igår på mina intervaller testade jag ju pose tekniken, och tyckte att den tekniken verkade vara något som jag borde utveckla. Jag vet att Piratfarsan har jobbat på metoden, och jag har även stött på några äldre inlägg av Fredrika på funbeat när jag surfat runt och läst på. När Trollet dessutom kom hem igår och sa att han hade kommit fram till att han borde öva på tekniken under transportlöpningen, och att han då hade fokuserat på tekniken under hemvägen, kände jag lite extra inspiration för dethär med löpteknik.

Denna ryggsäck...

När jag i morse sprang iväg till jobbet koncentrerade jag mig på att springa enligt de tips jag lärt mig då jag läst om pose. Det känns som om metoden lägger större krav på spänsten i benen, något jag får träna på. Det kändes dock lätt att springa med det löpsteget. Att ha ett bra steg måste ju också vara bra ur skade-synvinkel. Jag känner att detta är en sak som jag kan utveckla, och jag får helt enkelt fortsätta läsa på, och kanske t.o.m. satsa på att få steget analyserat av proffs vid tillfälle.

och dessa pizzarullar...

Eftermiddagspasset/ hemvägen idag var lite mera av en utmaning. Eftersom det var sista dagen på jobb innan semestern, hade jag en fullproppad ryggsäck som tyngd, och att få till det spänstiga löpsteget med 8-10 kg extra på ryggen var inte det lättaste. Låren fick sig minsann lite extra träning, men det tar jag tacksamt emot. Ibland kan det vara bra med bördor på axlarna - om det är fråga om ryggsäck alltså.

ska bygga dessa ben.

14 kommentarer:

 1. Klart du får länka till mig om du vill, är ju bra om vi alla kan hjälpas åt att bli bättre löpare, det är ju det de flesta av oss löparbloggare vill med löpningen, att få en bättre teknik och att bli en mer effektiv löpare oberoende om det handlar om kort eller lång distans, så om jag kan bidra med något till så rutinerade löpare som dig blir jag bara glad.
  Håller med om att det skulle vara intressant att låta ett proffs titta på löpningen någon gång. Men till att börja med skall jag låta frun filma när jag springer, jag tror man har en bild i huvudet av hur ens löpteknik ser ut som inte säkert överensstämmer med verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Jajaja - nu börjar det låta. Som att skuggboxas mot en spegel. Snacka om att jag fick ett uppvaknande. Garden på svaj, konstiga förflyttningar med benen, hakan upp... så filma för sjutton. Det blir väl aningen krångligt att ta med sig en spegel på löpturen...

  SvaraRadera
 3. Kul att du börjar bli intresserad av löpteknik! Jag lovar att det är en satsning som lönar sig. Dessutom ger det en extra och rolig dimension till träningen. Kan också hålla med om att filmning är, eh, mycket intressant... :-)

  SvaraRadera
 4. Måste bara få kläcka ur mig att jag älskar din blogg! Ger massa inspiration till min löpning :)

  SvaraRadera
 5. Intressant det här med löpteknik. Jag jobbar också mycket med den.
  Har fått kontakt med samma naprapat som Johan Wissman använder sig av, han har förutom bankat mig gul och blå ;-) även hjälpt mig med löpteknik, det blir en väldig skillnad och det är roligt att jobba på tekniken och hållningen.
  Häftig känsla att kunna springa fort och avslappnat...när man väl hittar den ;-) och framför allt hålla sig skadefri!!!!!

  Håller med föregående här, inte fel att bli filmad och låta ett proffs kolla tekniken, finns alltid något att förbättra.

  Lycka till med tekniken!!!

  SvaraRadera
 6. jag har också försökt, men jag vet inte vad det kallas men det går ut på att springa mer på framfoten. jag blir bara så grymt slut i vaderna, mina stackars vader. de är inte vad de borde vara!

  SvaraRadera
 7. Jag har inte alls försökt något liknande, men det låter intressant. Kanske skulle försöka sig på det... Ett bättre löpsteg kan ju omöjligt vara fel.

  SvaraRadera
 8. Själv har jag inte vågat prova denna löpteknik efter stressfrakturen. Får se i höst om jag lämnat kycklingdräkten då :)

  Men ryggsäck med lite extra börda tror jag på...
  En börda man kan slänga av sig när vill är ju ok!
  Och inget man rycker på axlarna åt :)

  Blev pizzarullarna bra?

  SvaraRadera
 9. Piratfarsan - ja, ingen dålig idé att filma på egen hand först. Detta blir nåt för någon semesterdag hos oss tror jag!

  Andrej - om inte annat kan väl filmning hjälpa så att man inte bara måste jogga omkring i stan, så att man ska se sin spegelbild i skyltfönstren :)

  Fredrika - just med tanke på skaderisken tycker jag att tekniken känns mer intressant - och filming ska det minsann bli.

  livelife... - tack! Och av sådana kommentarer får man minsann inspiration tillbaka!

  Daniel - hihi, då kontrar jag med att jag haft Carro Klufts naprapath :) . Det känns verkligen som om man har en massa att hämta från en förbättrad teknik - men i alla fall pose metoden lägger stora krav på bålen och spänsten, så det ska minsann övas upp!

  Snabba fötter - låter precis som pose tekniken - och det är säkert andra muskler som belastas på annat sätt när man ändrar sin teknik.

  Carina - precis så tänker jag också! Och roligt att testa lite.

  Janne - med tanke på att i alla fall jag tycker att pose belastar benen en del (antagligen innan man fått in tekniken riktigt), så är det säkert klokt att låta stressfrakturen bli bra först. Och med ryggsäcken - en förutsättning är ju faktiskt att man ska kunna slänga av bördan :) . Pizzabullarna är slut redan... måste kanske kolla in låren och se om de hamnat som muskler där!

  SvaraRadera
 10. Recept på pizzarullar? Kul med din seriösa löparblogg, lärorikt och gillar din strategi med löpning som transportmedel dessutom! Imponerande!

  SvaraRadera
 11. Det låter som vi är i trygga händer med naprapaterna =)
  Är också intresserad av recept på pizzarullar, tycker jag kan känna doften av dom bara genom att titta på bilden....känns jobbigt =/

  SvaraRadera
 12. Hmm, pose alltså... är det det nya nu? måste läsa på lite!

  SvaraRadera
 13. Jag är också inne på att springa till och från jobbet efter min semester. Brukar annars promenera eftersom min ryggsäck brukar väga bly.

  Hur långt har du till jobbet? Hur mycket väger ryggsäcken packad när du springer?

  SvaraRadera
 14. Jonna - Tack! Hur seriös jag är vet jag inte; kanske lite amatör-seriös? Pizzabullarna - vanlig pizza/ bröddeg, som jag kavlade ut och lade på ingredienser som jag skulle ha haft på pizza (tomatkross, skinka, ost osv.) och rullade ihop. Gott blev det, och funkar väldigt bra som picnic mat också!

  Daniel - Sorry :) . Och tyvärr är dom redan slut. Tillverkningstips i föregående svar.

  marathonjohan - ja, det verkar vara the new black.

  Åsa - Att springa till/ från jobbet fungerar verkligen bra för mig. Den väg jag springer är ca. 7.5 km. Det som är svårt är att få in kvalitetsträning, men det får man försöka lösa med t.ex. längre pass på hemvägen en gång/ vecka + långpass under helgen. Ryggsäcken är för det mesta ganska lätt, då jag förvarar jobb-kläder, duschgrejer, skor, ytterkläder etc. på jobbet, så det blir oftast bara transport av "byta-varje-dag-kläder".

  SvaraRadera