måndag 15 juni 2009

Dilemma, vintertights och shorts

Dagens dilemma - får man ont under fötterna om man ska springa/ röra sig 12 timmar? Snackade i dag av en slump med en kille som varje sommar brukar reservera ett dygn och gå 24 timmar tillsammans med en kompis, bara för att se hur långt de kommer. Det att fotsulorna tar stryk var enligt honom största dilemmat.

Söndagen spenderas nästan till 100% inomhus, med undantag för hela 11 minuter som jag gjorde ett tappert försök till joggingtur. Jag är verkligen inte den som drar mig ur träningspass när jag väl kommit ut, men igår får ses som ett undantag. Trollet bangade redan i trapphuset, och gick klokt nog in igen för att göra lite hemma-styrketräning; jag var genomblöt efter 2 minuter, och höll ut i 9 ytterligare minuter springandes för att testa knästödet. Vi hade båda en förhoppning om att det skulle bli uppehåll senare under dagen, men det blev det inte och träningen fick stanna där.

I morse var det dock andra bullar. Strax efter 6 gav vi oss ut på en mycket lugn joggingtur på 10 km. Tänk att det den 15 nde juni är 6 grader varmt! Jag erkänner, utan att ens skämmas att jag tog på mig vintertightsen. Det var kanske lite överdrivet, då jag fick ganska varmt om benen, men 6 grader berättigar ändå till vintertights - mitt i juni, i midsommarveckan.
Upprättelse har jag dock fått under senare delen idag. Är på tjänsteresa i Oslo, och fick en lugn joggingrunda (blandat med promenad) längs stranden i shorts och t-shirt!

Men så började jag fundera på det där med fotsulorna...

15 kommentarer:

 1. Jag hade allvarliga funderingar på att ta fram vantar idag när jag skulle cykla ner på stan - och då tar det ändå bara några minuter... Så kallt och eländigt! Oslo låter klart roligare.

  SvaraRadera
 2. Jag körde mina mellantights i regnet igår - de långa som är hösttights!
  Har ingen erfarenhet av långlopp men ultrafolket Mia och Fredrika borde veta? Annars får du maila till Rune!

  SvaraRadera
 3. japp, de enda skoskaven jag fick under 24-timmars var under fotsulorna. jag visste inte om att jag fått blåsor där men det måste nog varit ungefär efter 12 timmar som de sprack - och eftersom jag inte visste vad det var trodde jag hela foten gått sönder. det var verkligen en verkligt konstig känsla som gjorde ont på ett underligt sätt. men några minuter efteråt var det bra igen. :-) annars hade jag mest ont i benen efter den många timmarna, ont på konstiga ställen som gjorde att jag liksom linkade fram. visst ska det bli kul att se hur det kommer kännas!! (haha)

  /Sara
  www.traningsgladje.se

  SvaraRadera
 4. Trista jäkla stockholms-väder! Hoppas att det ordnar upp sig snart - och att oslo-vädret håller i sig även när jag flyttar dit i höst :)

  SvaraRadera
 5. Ja det är konsig vad vädret kan skifta. Tycker alltid klädproblemet är största problemet när man ska ut o springa. Man vill ju inte ha för mycket eller för lite kläder. Oftast blir det ju för mycket...

  SvaraRadera
 6. Har också funderingar om fötterna inför kommande Trollhätteutmaning. Och jag ska ändå bara vara igång hälften så länge som du...
  Idag blir det en tur till Löp&Sko-kliniken för att införskaffa ett par SuperFeet-sulor så kanske det hjälper lite. Sen funderar jag på att ta med mig två par skor av olika modell så kanske man kan byta lite då och då. Lite miljöombyte för fötterna helt enkelt borde ju inte skada?!

  SvaraRadera
 7. Härligt med en morgonrunda, men det är ju inte klokt att det är så kallt som det är (även i helsingfors där jag är nu)!! Jag sprang också i vinter/hösttights förra veckan.
  Synd att vi verkar ha missat varandra precis i loungen igår, hade varit trevligt med lite sällskap...!

  SvaraRadera
 8. Om du är kvar i Oslo och har tid över så ta trikken/tunnelbana upp till Frognerseteren och spring till Sognsvann där du kan ta tunnelbanan in till stan igen. Men vill du springa mycket uppför så gör du tvärt om:)
  Bodde där i fyra år och jag kan mer om Nordmarka än om utelivet:)

  SvaraRadera
 9. Det kan jag tänka mig att fotsulorna tar ordentligt med stryk en sådan sträcka... Du får se till att ha ordentliga sulor i skorna.

  Hörde att det inte varit en sådan här kall start på sommaren på 50 år. Ska gå och starta bilen och låta den stå på tomgång några timmar nu... :)

  Veckans sämsta:
  Tänk på att i Norge värmer de upp efter löppasset! ;)

  SvaraRadera
 10. 6 grader, och det ska vara sommar! :( Hörde några engelska killar på stan säga- I´t so cold here in sommer! -Ville bara vända mig om och säga- This is not summer heat! Men vågade såklart inte det... :)

  SvaraRadera
 11. Smörja in fötterna innan loppet är en bra idé. Helst ett par dagar innan. Är skinner mjukt minskar risken för blåsor och skav. Och det är verkligen svinkallt på morgonen.

  SvaraRadera
 12. Alltså jag säger så att har shortsen en gång kommit på för sommaren så stannar de på tills hösten. Även om det är 6 grader ute :P Jag joggade i 7 grader i shorts och långarmat förra veckan och det funkar =)

  SvaraRadera
 13. I helgen körde "jättelångt" se Mia:s blogg för info. Hade inga större problem med fötterna inte mera än vanligt. På en 12 h rundbana är det vettigt att ta med extra skor,extra strumpor,extra löpar kläder helt enkelt. Min tanke är att byta någon gång under loppet beroende på jag känner mig. Tror att det bara är positivt med att få på sig fräscha kläder och skor lite som en ny tändning.

  Som vanligt behövs lite finskt sisu men det har du redan :=)

  /staffan

  SvaraRadera
 14. Som ultralöpare måst man ta hand om de små fossingarna. Jag har aldrig fått blåsor eller skav UNDER fötterna, på mig är det tårna som tar lite stryk. Jag har i och för sig bara sprungit i 9 timmar totalt som längst.

  Tips är att ha nyfilade fötter, klippta tånaglar och gärna smörja in dem med fotkräm. Vid själva tävlingen använder jag vaselin och rena, bra strumpor. Viktigt att det inte kommer in grus (du kan låna gaiters av mig). Den största boven är vätan - vatten/regn. Men under 12 timmar hinner vi stanna och byta skor och strumpor ofta :) Ska bli sååååå kul!

  SvaraRadera
 15. mialena - ja, det är nästan oförståeligt hur man kan vara tvungen att använda vantar och mössa - i juni!

  Magdalena - oj, Rune tror jag inte att jag vågar konsultera ännu :)

  Sara - låter som en skum känsla. Bäst att testa så får man ju se var det kommer smygande krämpor (antar överallt).

  Louise - kul att du ska flytta till Oslo, verkar vara mys-gos stad, med "sportig" attityd.

  Freaket - tycker klädsel i allmänhet går ganska bra att anpassa, men med sånthär "mellan väder" är det knepigt att få det rätt!

  marathonjohan - läste om dina super-sulor; låter intressant!

  Cykelmygga - det hann jag tyvärr inte med, men tack för tipset! Kanske nästa gång! (fast jag reser iofs. inte speciellt ofta till Oslo).

  Miss Agda - hihi, vi får planera in en liten blog-date i loungen någon gång; göra lite core-övningar osv :)

  Janne - haha, jag fnissat åt ditt skämt senaste dygnet :) . Tänkte nästan dra det för några norrmän också, men var diplomatisk nog att låta bli.

  Malin - ja det har ju inte varit speciellt turistvänligt väder; men kanske det tar sig nu!

  Andrej - tack för tipset; och att smörja in sig någon dag på förhand skulle jag aldrig ha kommit att tänka på! Det ska jag göra.

  Dunceor - du är modig du :)

  Staffan - ja, att byta om en eller två gånger (beroende på väder) är säkert klokt. Och nu klickade det vem du är också :)... kom inte på det när du tidigare skrev en kommentar. Ni var så coola som sprang jättelångt!

  Mia - hehe "bara 9 timmar" :) . Tack för tipsen! Du och Staffan får fungera som föreläsare för mig under bilfärden nästa fredag! Ni måste lära mig allt ni kan!

  SvaraRadera