söndag 8 november 2009

Hälsosamt - Eller?

Ingmarie skrev ett inlägg om träningsmängd, vad som är ok i andras ögon osv. Klockrent inlägg tycker jag, och det satte mina tankar i rullning. Vad är ok, och vem bestämmer vad som är ok?

Mängdmässigt tränar jag väldigt mycket. Oftast ligger jag på en träningsmängd som överstiger 10 timmar i veckan, och de som följer min blog vet att det handlar mest om löpning, men också lite cykling och styrka nu som då. Många skulle nog tycka att detta är allt för mycket; kanske inte träningstokar som bloggar/ läser bloggar, men övriga. 10 timmar i veckan kan väl inte vara hälsosamt? Eller?

Att sitta 8-9 timmar på jobbet varje dag, att sitta i bilen 2 timmar om dagen och efter det ännu sitta 3 timmar framför tv/ dator/ i fotöljen och läsa på kvällen - det däremot är ok. Hälsosamt? Eller?

Att träna 10 timmar i veckan tycker inte jag är mycket. Och jo - jag tycker att det är hälsosamt för mig, och jag tänker fortsätta stå på mig med att jag tycker att det är för roligt för att låta bli.

15 kommentarer:

 1. Jag tränar inte alls lika mycket som du, men har ändå funderat över att det är rätt ofta som jag får frågan om det verkligen kan vara bra att springa 15 km (= hem från jobbet). Då tror jag att den som frågar utgår från sig själv och glömmer bort att jag har ju sakta men säkert tränat mig att springa allt längre.
  Långa arbetsdagar vid en dator tror jag är mycket värre för hälsan. Ändå är det så jag lever. Och får inga frågor på det.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet, jag håller med i allt. Även om mina träningstimmar ligger långt ifrån dina så är jag helt med på noterna. Vad är hälsosammare än att vara ute och röra på sig. Jämför det med timmarna i soffan framför något innehållslöst på tv med en skål chips som sällskap. Nej jag tror stenhårt på träning framför slöande.

  SvaraRadera
 3. Amen! Klokt och så sant. Tack för bra inlägg!

  SvaraRadera
 4. Oj vad jag håller med! Det där med "okej träningsmängd" är ju lika relativt som allt annat. Jag blir så arg ibland på människor som tror att man är sjuklig för att man gillar konditionsträning och springer många mil varje vecka. Väljer man dessutom att hålla sig till "häslosam" kost och väljer bort snask, kakor och sånt får man fler sneda blickar. Tog en bit tårta på jobbet härom dagen (vilket jag oftast väljer bort för att undvika blodsockerblues) och fick kommentaren "och hur många mil ska du springa nu då, för att bränna den där...?". Då kände jag mig missförstådd!

  SvaraRadera
 5. Så länge man mår "hyfsat" bra, har ett sug efter träning och inte drar på sig infektioner och skador hela tiden eller är alltför trött pga träningen och har sitt övriga liv under kontroll ser jag inga nackdelar med att träna mycket. Sen att nån ibland höjer på ögonbrynen när man säger hur mycket man tränar är jag nog för gammal för att bry mig om :) Man kan ju lätt ställa några motfrågor och få dom se onyttiga ut om man är på det humöret. Och det ena utesluter ju inte det andra. Vi träningsnördar kan ju ta en eller annan påse godiset till TV:n utan att det inverkar speciellt mycket alls, tvärtom ser jag det som en stor fördel, att jag kan frossa ibland utan att ha minsta dåliga samvete - snabba kolhydrater är ju en del av återhämtningen!

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag har ibland funderat(och oroat mig över) om det sliter på kroppens leder att träna så mycket som du och din bror(och många andra) gör. Har man tur kan man ju leva till 90 år och över och då vill man ju gärna orka röra sig också. Men jag läste härom dan att de forskat i detta och konstaterat att de som tränar mycket inte har mer slitna leder än andra. Så träna på ni bara! Men jag tror inte att träning är det enda sättet att leva hälsosamt. Jag tycker inte att jag lever ohälsosamt. Jag tror att mina "intressen": ungar (egna och de på jobbet), hus, trädgård, hundar och jakt, ger mig ett hälsosamt liv! Mvh

  SvaraRadera
 7. Jag tror man vet ganska bra själv vad som är lagom mängd för en själv. 10 timmar klarar vissa hur bra som helst medan vissa inte gör det. Vissa kan träna 20 och vissa bara 5. I slutändan handlar ju det mesta om hur stora möjligtheter man har att återhämta sig. ju mer man tränar, desto mer tid behöver man ju lägga på sömn, vila och mat. det glömmer tyvärr väldigt många bort..

  sen beror det ju också på kvalitén i träningen, variation och periodisering osv.. Sålönge man mår bra, orkar med allt man vill, både vad gäller träning och övriga livet, kan prestera som man vill, inte blir skadad/övertränad/sjuk etc kan man ju räna ganska mycket.

  SvaraRadera
 8. Cecilia - Ja visst är det lite konstigt. Iofs. tycker jag inte att jag får kommentarer gällande min träning, men absolut ingen höjer på ögonbrynen över de 8-9-10 timmarna jag sitter på jobbet varje dag.

  Anna - Räknade med ditt stöd :)

  Helena - Räknade med att du också var med på samma noter :)

  Ann - Trist att hamna i situationen att bli missförstådd. Det kanske ligger en avundsjuka bakom där? Men stå på dig, och bry dig inte om andras kommentarer.

  medeldist - Så rätt så! Och de där kolhydraterna kan ju vara bra i uppladdningssyfte också :) . Just det att man håller uppsikt över egen kropp så att man inte drar på sig förkylningar etc. är ju ganska bra indikator.

  Annika - Kanske var det i Runners du läste? Jag tror det var i senaste numret som det fanns en artikel som visade att de som tränade mycket vid säg 30 års ålder just då hade lite mer slitna leder än icke tränande, men när de igen kollade lederna typ 30 år senare, hade de som tränat bättre leder. Du har helt rätt i att man inte måste hålla på med "pure" träning för att leva hälsosamt. Det handlar ju om ytterligheter när jag säger 9 + 2 + 3 timmars sittande. Vardagsmotion är minst lika bra; men t.ex. jag får normalt ganska lite vardagsmotion; har ju inte så stor gård, har robotdammsugare, inga hundar o barn att springa efter. Och roligt att du känner att du kan leva hälsosamt med de aktiviteter du har!

  Andréa - Precis! Och jag tror att kroppen är ganska smart där. Den säger i från om man inte ger den det den behöver; men man skall förstås vara vaksam så att det inte går så långt att man blir t.ex. utbränd eller får skador. Intensiteten är såklart en viktig faktor - skulle jag träna mer kvalite skulle jag antagligen inte kunna köra 10 timmar i veckan, men eftersom jag är en sån mystränare har det funkat bra hittills iaf.

  SvaraRadera
 9. Mycket bra skrivet! Min träningsmängden är ju nåt jag får diskutera väldigt ofta med kompisar, arbetskamrater med mera och alla verkar tycka att det är helt sinnessjukt att träna så mycket som jag gör. Men jag mår bra av det och älskar att träna så för mig är det helt klart hälsosamt... däremot att som många gör lever för helgen då det ska drickas fredag & lördag det kan ju inte va hälsosamt :)

  SvaraRadera
 10. Klart att det är hälsosamt, betydligt mer hälsosamt än att sitta framför TV'n eller datorn, precis som du skriver.
  Men alla ska ju få göra det de tycker bäst om. Önskar bara att jag kunde komma upp i de tderna per vecka också :)

  SvaraRadera
 11. Jag tycker det är bra att röra på sig mycket. Om man slår ut dina tio timmar över veckan så blir det ju i snitt två timmar om dagen fem dagar i veckan och då tve vilodagar, sen vet jag att det inte är så i verkligheten men ponera. Det är bara två timmar om dagen, ingenting! Du spenderar ju fortfarande minst 8 timmar på jobbet och har hela helgen ledig med min räkning, så egentligen är det ju mindre tid varje dag dom spenderas på träning. Min egen träning varierar väldigt, men jag har tre fyspass i veckan med jobbet vilket jag tycker underlättar eftersom det ger mig mer tid med familjen när vi är lediga tillsammans eftersom jag jobbar skift. Jag är för att man ska träna så mycket som man vill för att man ska må bra, för mig innebär det rätt mycket träning varje vecka men för någon annan kan det vara att få tid att ta en promenad varje kväll, alla är vi så olika. dock tycker jag det är roligt att all min träning blir ursäktad pga mitt yrke, medan en kompis som jag tränade med innan sågs som konstig eftersom hon tränade så mycket fast bara för skojs skull, och vi var inte uppe i ens 10 timamr i veckan då....märkligt.

  SvaraRadera
 12. julle - Ja det du skriver om att vissa väntar på helgen för att få festa till det ordentligt hade jag inte ens tänkt på. Det är ju verkligen osunt. Trist att bli ifrågasatt, men igen - stå på dig!

  joahn - Ja visst ska man få göra det man vill; men hänger man framför tv:n 5 timmar varje kväll måste man väl också acceptera att man kanske inte mår toppen.

  Anna - Det handlar ju liksom om perspektiv. Och 10 timmar för mig är faktiskt inte mycket precis som du skriver. Vad bra att du kan träna jobbtid; har man ett jobb som kräver att man är fysiskt i form är det ju a och o. Tror även att företag med en massa "sittande" personal skulle få effektivare arbetare om de satsade mer på träning från företagets sida.

  SvaraRadera
 13. Vad underbart att få känna sig riktigt "normal"! ;-) Jag kommer aldrig mer att "mörka" hur mycket jag egentligen tränar. (Vilket jag gjort hittills för alla utom täningsdagboken och sambon...)I stället ska jag hålla huvudet högt och vara stolt! :-) Jag mår ju faktiskt nästan skamligt BRA av det och tänk vilka underbara människor jag träffar, äventyr jag får uppleva och så mycket glädje det blir i min kropp!

  SvaraRadera
 14. Visst är det så! Man mår nog inte toppen fysiskt i alla fall...

  SvaraRadera
 15. Så sant så! Jag tror faktiskt att det ligger en del avundsjuka i nedlåtande kommentarer från människor som inte tränar. Högst antagligen önskar de själva att de skulle röra på sig för att må bättre.

  Träning ger mig livskraft och glädje och min ståndpunkt är att så länge som man är öppen med vad och hur mycket man tränar finns det inget sjukligt i det. Ifall man börjar "smygträna" kan det vara att man har problem, precis som med annat missbruk.

  SvaraRadera