måndag 12 september 2011

Lättlagat

När jag pratar om min kostfilosofi; att äta oprocessad, ren mat (helst fritt från gluten också), så är det främst två frågor som kommer upp: 1) Är det inte tidskrävande? 2) Är det inte dyrt? Som tur är verkar de flesta vara överens med mig om att det är en vettig filosofi, även om det så klart finns sådana som tror att man faktiskt behöver socker och mjöl i sin kost. På riktigt!
Till tiden och kostnaden. Nix, det behöver inte ta mycket tid i anspråk att göra mat från grunden (menar med "från grunden" inte att man måste ha sin egen trädgård, sin egen ko, etc.; däremot ska man välja sina livsmedel), och nix, det behöver inte vara kostsamt alls.

Exempel på en favoritmiddag:

Köttfärs, kryddor (har beställt en tacokrydda som inte innehåller tillsatsämnen och skräp), tomatkross (keep away från tomatkross som har många ingredienser, tillsatt socker på innehållsförteckningen).

Fräs köttet och lägg i kryddor och tomat:

Äggplanta som är nyskördade denhär årstiden. Skiva i ca 6 mm tjocka skivor, varva med såsen i ugnsform. Är inte äggplantan en väldigt fin grönsak?
In i ugnen 225 grader 30-40 minuter, eller tills allt blivit mjukt. Servera med t.ex. gräddfil. Lite persilja ovanpå också; hemodlad till och med.


Arbetsinsats ca. 15 minuter, kostnad per pers långt under priset man betalar för en färdigrätt.