söndag 25 oktober 2009

4063

Så många km har jag sprungit såhär långt detta år. 27968 minuters träning, alltså ca. 460 timmar (där ingår även annan träning såsom styrketräning, cykling, ländskidåkning osv.)

Mia skrev ett inlägg där hon laborerat fram att hon sprungit 14 x marathon distansen under tävling i år. Detta fick mig lite nyfiken på hur mycket jag sprungit, inte bara under tävling, utan totalt under året. Veckonoteringar har jag ganska bra på koll, så även månadsnivåerna, men jag har aldrig riktigt tänkt på vad detta innebär på årsnivå.

Säg att det nu gått 300 dagar på detta år, och är 60 (+) dagar kvar på 2009. Är det någon speciell träningsmängd jag vill komma upp i under året, så bör jag göra något åt saken nu. Men, nej, det är det ju inte. Då blev kanske hela inlägget betydligt mer ointressant, men eftersom jag gillar att sitta och analysera statistik, så spinner jag vidare. Dessutom har jag varit lugn och sansad allt för länge; inga marathons i evighets-intervall form eller ultralopp på senaste tiden.

460 timmar på 300 dagar blir i snitt 1.5 timmar om dagen; det är ganska bra i linje med att det tar mig ca. 43 minuter att springa en väg till jobbet + lika länge hem + ett långpass på helgen och lite extra träning på det. (Lite nyfiket måste jag kolla med brorsan vad han ligger på.)

Så vart är vi på väg? På bilden cyklar jag i Amsterdam, antagligen på väg till någon sevärdhet. Men nu då?

På bloggen har jag haft som plan att träna 7 timmar i veckan, vilket jag har tränat typ 2 veckor; annars har det hållit sig betydligt högre. 7 timmar i veckan ger ca. 350 timmar på årsbasis, så den planen har jag visst övertrasserat för länge sen.

Så - vad kan man nu hitta på med 4063 km och 460 timmar och drygt 60 dagar?

5000 km känns bara som puckat (om man då inte vill dra på sig skador), 500 timmar känns som inom lite väl bekvämt räckhåll.

Så - bring it on! Ge mig förslag. (Men jag kan ju erkänna att jag har ganska svårt att ta till mig råd av andra; det liksom rinner av ganska lätt - men är det något jag gillar kanske jag nappar).

18 kommentarer:

  1. Det där är ju bara siffror. Var man befinner sig så kan man uttrycka det på ett sätt som låter bra eller dåligt. Matematikens semantik. Visst blir det roligt att vända och vrida på statistiken men personligen tycker jag inte att det är någon bra grund för träningsmålsättningar.

    Jag tycker bara att du ska ånga på och hålla dig skadefri, ladda upp inför tävlingar och peppa oss andra att börja transportlöpa ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja du Snorkkis - nu kommer det kritiker till. Men att sätta upp mål i efterhand är ju att likna vid självmål. Du hade satt upp ett mål med din mängdträning, och det har du ju övertrasserat med råge. Så antingen har du överpresterat eller så har du missat i målsättningen. Vilket det är kan bara du själv svara på.
    Jag tycker du skall tänka om inför nästa år istället. (Och varför skall du vänta till nästa år? Styrs din träning av kalenderåret? Är det en företagsbudget du lägger? Njaaa...) och sätta nya mål som är bättre avvägda efter din kapacitet. Behålla löpartimmarna och lägga till annan träning. Öka löpartimmarna så att det känns som en utmaning men utan att riskera skador. Varierad träning?

    SvaraRadera
  3. Usch vad arg jag lät i förra inlägget. Förlåt mig. Det var inte menat så.
    Vad jag ville säga är att jag vill att du blir mer flexibel i din träning och målsättning. Det är ju faktiskt hur du mår när du presterar som är avgörande, inte hur mycket som du presterar.

    SvaraRadera
  4. Shit vad jag är imponerad! Vilka siffror!!!

    SvaraRadera
  5. Ojdå, det var ju inte lite det. Det är bara att gratulera, för du vinner nog mej bigtime. Om jag ser ett år tillbaka så ligger jag på knappa 400, eller 394.36 för att vara riktigt exakt. Och...träningsförslag gillar jag att ge... liksom målsättningsförslag :) När man sätter upp målsättningar är det för att de ska fungera som en morot, de ska styra träningen, man ska "tvingas" göra saker som man i "vardagsträningen" inte skulle göra. Alltså, analysera vad du vill förbättra och vart du vill nå, sen funderar du ut vilken träning du ska göra för att nå dit.

    SvaraRadera
  6. Oj! Vilka siffror! Det är KUL med statistik, oavsett om det blir en sporre eller inte. Har inga tips just nu målsättningar, själv kör jag lite mer relaxed just nu, nästan ingen löpning alls... Men jag ägnar mig åt annan rolig träning i stället!

    SvaraRadera
  7. Om du slutar springa idag så har du sprungit i snitt ca 460 meter per timme vid årsskiftet.

    Över en halv kilometer per timme måste du ju nå upp i och det lär inte vara några problem om du fortsätter att springa, men 550-600 meter per timme, kan du nå det?

    SvaraRadera
  8. Oj göta petter,jag räknade just igår att jag sprungit 605 km detta år... vilken skillnad.
    Du är helt otroligt duktig. Vet inte vad jag ska ge dig för tips du kan detta bättre än jag men det där med tempolöpning lät bra som du varit inne på. Korta och hårda pass gör ju också susen=)

    SvaraRadera
  9. Jag är så otroligt impad över dig, och alla er andra, som orkar RÄKNA det där! Jag skriver tränings-dagbok med en slavisk iver men är mest intresserad av själva veckan och att det inte ska bli mindre än innan. Åtminstone inte mycket.Med andra ord kan det skena iväg om jag inte passar mig...Jag håller med Andrej. Varför vänta till nyår? Och om du gör det, ha som mål att oavsett 2009 års resultat, att det ska bli mer nästa år. Kanske med 5%. Eller 10!!!???

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Joel - Ja visst är det bara siffror. Men siffror är roliga, och det kan vara skoj att göra lite modelleringar med siffrorna. Ett bra mål är ju att hålla sig skadefri!

    Andrej - Tack för din feedback; och jag tyckte inte alls att du var hård! Så klart ligger inte prestationen i mängden, men jag gillar ju att knarka km och mår som bäst då, antagligen både fysiskt o psykiskt.

    Helena - Tack; men då håller jag ju inte riktigt ditt tempo!

    Snorkbror - Vad kul att du skrev här :) . Och du har ju ännu 2 månader att catcha upp snorungen till lillasyster. Men, om vi ser på saken på allvar: vi har ju lite olika mål med vår träning du och jag. Jag tror att du vill träna mot ett specifikt mål, och tränar just för det ändamålet. Jag tränar för att det är så roligt, och för att jag använder träningen som avkoppling (jag tror ju iofs. att du också njuter av träningen). Men att köra spy-intervaller för att jag ska kunna springa maran på 3.45 om 7 månader är inte riktigt jag; kör jag spy-intervaller är det för att jag har lust att göra det nu. Men... kanske jag också blir mer tävlingsinriktad med åren; och kanske jag börjar lyssna på min brors kloka ord (eller ännu värre - han börjar lyssna på mina!)

    Marre - Jag försöker bearbeta min hjärna att snart också köra lite mer annan träning. Ännu behövs mer bearbetning dock.

    Tobias - Det var intressant! Så skulle jag inte ha kommit på att räkna. Ska nog försöka göra ngn beräkning på det tror jag :)

    Löparnörden - Ja, snabba o korta pass är också mycket bra, och ngt som saknas i min träningslogg.

    Ingmarie - Jag registrerar all träning på funbeat så därför finns det loggat; konstigt nog hade jag inte kollat på årsbasis förut, utan precis som du främst på veckonivå, främst den pågående veckan. Och egentligen behöver man ju inte vänta till nyår; även om jag tycker att det skulle vara spännande att se nyåret som brytpunkt.

    SvaraRadera
  12. Otroligt imponerad jag också över 400 mil! Själv kommer jag hamna runt 1600-1650km för helåret vilket blir ett nytt rekord för mig. Med tre barn så känns det som om det är där ungefär jag vill ligga i mängd.

    SvaraRadera
  13. Blir imponerad av hur mycket du har tränat. Själv har jag noll koll på hur många timmar jag spenderat på gymmet de senaste året. Skulle säkert bli förvånad om jag räknade :)

    SvaraRadera
  14. Imponerande siffror! Inga förslag dock...

    SvaraRadera
  15. Sager som marathonjohan - kalasbra siffor men dessvarre inga tips. Du behover val inte andra eller lagga till nagot (bara for ATT menar jag), det gar ju sa bra anda!

    SvaraRadera
  16. Jag tycker du har en härlig och sund inställning till livet och träningen och tävlandet, så vad finns mer att säga än keep going... göra det man mår bra av och känner för! Sedan är det ju såklart kul att pressa sig ibland och spränga gränser, vilket du ju gör med både hårda och långa pass mm. Själv mår jag för tillfället bra av att åka hem och äta middag och sen styrketräna. Ha en härlig måndagskvällm kram Jonna/Fartfylld

    SvaraRadera
  17. Staffan - Med familj har man ju lite andra förutsättningar. Och kanske också en bättre morot att springa sina pass med tempo?!

    Jenny - Säkert har du också ganska många träningstimmar. Varför inte regga på funbeat?

    johan - Thanx; kilometertuggande borde väl vara hemåt för kommande ultran.

    Petra - Så antar jag att jag gör... alltså fortsätter som vanligt, som jag gillar det. Men är det inte lite tråkigt det då?

    Jonna - Tack; och din må-bra-plan lät riktigt mysig.

    SvaraRadera
  18. Trots att kalendern i år listar 53 veckor så blir väl kanske två maror per vecka relativt enkelt: 4473 km.

    Ett vasalopp per vecka blir kanske mer lagom: 4770 km?

    Och då är det inte heller långt till smått magiska 3000 miles: 4828 km (USA kust till kust)!

    Vågar jag nämna 20 gånger Spartathlon: 4920 km..? ;-)

    SvaraRadera